V tomto článku Vám přinášíme námi vybrané gnocchi recepty se špenátem. Každý recept je jednoduchý a velmi rychlý na přípravu. Jaký bude Váš oblíbený?
TIP: Vyzkoušejte také další tipy, jak připravit špenát nebo roládu se špenátem.
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem – recept
Polštářové gnocchi s kuřecím masem a špenátem v krémové česnekové omáčce, vše doplněné parmezánem a spoustou černého pepře. Krémové, lahodné a uklidňující, navíc rychlé a snadné.
Ingredience na gnocchi s kuřecím masem a špenátem
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku – mleté
- 1/2 lžičky italského koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 235 ml kuřecího vývaru
- 180 ml tučné smetany
- 280 g vařeného kuřecího masa
- 200 g strouhaného parmezánu
- 450 g noků
- 30 g baleného čerstvého špenátu
- Sůl a pepř
Postup na gnocchi s kuřecím masem a špenátem
- Na velkou pánev přidejte máslo, olivový olej a prolisovaný česnek a na mírném ohni vařte 3-4 minuty, dokud česnek nezměkne, ale nezbarví se.
- Přidejte italské koření a mouku a dobře promíchejte.
- Pomalu přilévejte kuřecí vývar a šlehejte, aby se spojil s moukou.
- Vařte 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Po provaření přidejte rozdrobené kuřecí maso, hustou smetanu a nastrouhaný parmezán. Směs nechte na mírném ohni povařit.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Jakmile začne vřít, přidejte 1 lžíci soli a poté noky. Vařte, dokud noky nevyplavou na povrch, a poté je slijte nebo vyjměte děrovanou lžící.
- Osušené gnocchi přidejte do omáčky, osolte, opepřete a ochutnejte. Podle potřeby přidejte další koření.
- Nakonec vmíchejte špenát a nechte ho v horké omáčce zavadnout.
- Podávejte s dalším parmezánem a černým pepřem.
Bramborové noky se špenátem – recept
Tento snadný recept na špenátové noky s parmezánem je hotový za méně než 30 minut a stačí k němu pouze jeden hrnec. Ideální pro rušné všední dny i večery jako příloha k filetu zabaleném ve slanině.
Ingredience na bramborové noky se špenátem
- 450 g bramborových noků
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1-2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce mouky
- 1 a ¼ šálku mléka
- 3 vrchovaté šálky čerstvého špenátu, nahrubo nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek strouhaného parmezánu
Postup na bramborové noky se špenátem
- Uvařte noky podle návodu na obalu. Slijte je, dejte stranou a prázdný hrnec vraťte na sporák.
- Na středním plameni rozpusťte máslo.
- Do másla přidejte česnek a smažte ho asi minutu, dokud se nerozvoní.
- Do másla přidejte mouku a šlehejte, aby se vytvořila jíška. Povařte asi 30 sekund, aby se vyvařila chuť syrové mouky.
- Pomalu přidávejte mléko do jíšky a neustále šlehejte, nejlépe metličkou, abyste rozbili případné hrudky. Vařte 3-4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Do omáčky vmíchejte nasekaný špenát a vařte další 3-4 minuty, dokud špenát nezvadne a omáčka nezhoustne.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Odstavte hrnec z ohně.
- Do omáčky přidejte parmezán a promíchejte.
- Vraťte uvařené noky do omáčky a promíchejte. Ihned podávejte.
TIP: Co si příště uvařit třeba špecle se špenátem?
Gnocchi se špenátem a smetanovým sýrem – recept
Vyzkoušejte tento recept na krémové noky se špenátem a dokonalými rajčátky, které výborně doplní perfektní steak.
Ingredience na gnocchi se špenátem a smetanovým sýrem
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 140 g mascarpone
- 500g balení noků
- 200 g sáčku baby špenátu
- Hrst lístků bazalky
- Parmezán
Postup na gnocchi se špenátem a smetanovým sýrem
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Osmažte česnek dozlatova a přidejte rajčata.
- Okořeňte a 10 minut povařte. Vmíchejte mascarpone a vařte další 2 minuty.
- Mezitím uvařte noky podle návodu na obalu. Na poslední minutu vaření přidejte špenát.
- Dobře je slijte, vlijte zpět do pánve a omáčku promíchejte.
- Dobře promíchejte a ihned podávejte s lístky bazalky a hoblinkami parmezánu, pokud máte rádi.
Noky se špenátem a slaninou – recept
Tento recept na gnocchi se slaninou a špenátem je tak snadný na přípravu. Vyzkoušejte tyto špenátové noky s křupavou voňavou slaninou.
Ingredience na noky se špenátem a slaninou
- 4 plátky tlusté slaniny, nakrájené na kousky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 lžička cukru
- 1/4 lžičky červené papriky
- 1 lžíce balzamikového octa
- 450 g noků
- 5 šálků špenátu
- Parmezán, nastrouhaný
Postup na noky se špenátem a slaninou
- Slaninu opečte na velké hluboké pánvi na středně vysokém ohni, dokud nebude hotová podle vašich představ. Přidejte rajčata, cukr, pepř a ocet a smažte asi pět minut.
- Mezitím přiveďte k varu hrnec osolené vody a přidejte noky. Vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou noky hotové (obvykle, když vyplavou na povrch).
- Přidejte k nokům špenát a vařte asi 30 sekund, dokud nezvadne. Noky a špenátovou směs slijte a přidejte do omáčky.
- Jemně promíchejte kleštěmi, dokud se nespojí. Hotové noky se špenátem a slaninou rozdělte na talíře a posypte parmazánem.
Špenátové noky se sušenými rajčaty – recept
Smažené noky se špenátem jsou tak dobré, jednoduché, rychlé a používají jen pár ingrediencí. Noky jsou křupavé a zlatavé na povrchu a nadýchané uvnitř při každém soustu, ochucené sušenými rajčaty, česnekem a špenátem. Noky se sušenými rajčaty jsou dokonalé k pečenému kuřeti z pomalého hrnce.
Ingredience na špenátové noky se sušenými rajčaty
- 500 g noků
- 100 g sušených rajčat
- 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené šalvěje
- 3 šálky baby špenátu
- 1 lžička sušeného česneku
- 3 šálky baby špenátu
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na špenátové noky se sušenými rajčaty
- Čerstvé noky vařte 1 minutu v osolené vroucí vodě s trochou oleje, aby se neslepily. Děrovanou lžící přendejte uvařené noky do mísy a ujistěte se, že jste z nich setřásli přebytečnou vodu.
- Poté je přendejte na kuchyňskou utěrku, aby z nich odteklo více tekutiny. Ponechte si asi hrnek vody a dejte jej stranou.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a olej ze sušených rajčat, dokud se nerozpálí, a opatrně přidejte noky.
- Nechte je na této jedné straně vařit asi 2 minuty nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
- Vidličkou nebo děrovanou obracečkou noky otočte na druhou stranu.
- Přidejte sušená rajčata, granulovaný česnek, sůl a pepř a pečlivě promíchejte. Vařte další 1 minutu, poté přidejte špenát s asi ⅓ šálku vody z těstovin.
- Pokud můžete, pánev přikryjte, aby špenát zvadl, to trvá asi 1 minutu.
- Odstraňte pokličku a pak pokrm promíchejte, nakonec přidejte asi lžíci strouhaného parmezánu nebo podle potřeby, promíchejte a stáhněte z ohně.
- Špenátové noky podávejte ihned samotné s dalším parmezánem jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
Noky se sýrovou omáčku a špenátem – recept
Špenátové noky se sýrovou omáčku zvládne každý, jsou dokonalé jako rychlá večeře během rušných všedních dnů.
Ingredience na noky se sýrovou omáčkou a špenátem
- 400 g noků
- 3 lžíce piniových oříšků, opražené
- 4 plátky pancetty
- Osolená voda
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- Čerstvě nastrouhaný parmezán k podávání
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 hrst nasekané petrželky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- Šťáva z ½ citronu
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- 300 ml smetany
Postup na noky se sýrovou omáčkou a špenátem
- Gnocchi uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Po uvaření a scezení je jemně promíchejte s malým množstvím olivového oleje, aby se neslepily.
- Uchovávejte v teple a dejte stranou.
- Na pánvi pokryjte dno tenkou vrstvou olivového oleje a osmažte pancettu do křupava. Odstavte a udržujte v teple.
- Ve středně velké pánvi jemně osmahněte cibuli na másle, dokud nezprůsvitní. Poté přidejte smetanu a citronovou šťávu. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, a poté vmíchejte parmazán.
- Uvařené noky přelijte sýrovou omáčkou, dochuťte solí a pepřem a přidejte nasekanou petrželku.
- Noky se sýrovou omáčkou a špenátem podávejte v miskách ozdobené křupavou osmaženou pancettou, piniovými oříšky a čerstvě nastrouhaným parmezánem.
TIP: Noky se špenátem budou také výborné s receptem na sýrová omáčka z taveného sýra a smetany.
Zdravé noky se špenátem a olivami – recept
Výtečná kombinace zdraavých noků se špenátem a listy bazalky s olivami nadchnete každého člověka.
Ingredience na zdravé noky se špenátem a olivami
- 500 g noků
- 150 g baby listového špenátu
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje a další na pokapání
- 250 g malých cherry rajčátek
- Hrst kvalitních oliv, zbavených pecky a natrhaných
- 1 malý svazek čerstvé bazalky
- 30 g parmazánu
Postup na zdravé noky se špenátem a olivami
- Když se voda na noky vaří, rozehřejte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na vysokou teplotu a přidejte olivový olej.
- Když se rozpálí, přidejte rajčata a 3-4 minuty je smažte, dokud se na slupce neudělají puchýře.
- Uvařte a nechte okapat gnocchi, poté je přidejte na pánev spolu s olivami a bazalkou a 2-3 minuty promíchávejte.
- Hotové zdravé noky se špenátem a olivami vyklopte na talíř a posypte parmazánem, pokapejte olivovým olejem a posypte černým pepřem.
Gnocchi se špenátem z jednoho hrnce – recept
Tento recept na gnocchi se špenátem z jednoho hrnce si zamilujete. Gnocchi, které jsou zalité luxusní a krémovou rajčatovo-špenátovou omáčkou a představují uklidňující vegetariánské jídlo. Pokud máte rádi maso můžete noky doplnit pečenými žebírky.
Ingredience na gnocchi se špenátem z jednoho hrnce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku rozpůleného a nakrájeného pórku
- 1/2 šálku žluté cibule, nakrájené na kostičky
- 3-4 stroužky česneku, mleté
- 500 g cherry rajčátek
- 3/4 šálku bílého vína nebo zeleninového vývaru, v případě potřeby více vývaru na zředění omáčky
- 3 lžíce nesoleného másla
- 500 g noků
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- Několik hrstí baby špenátu, 1-2 šálky
- 1/4 šálku sýra
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na gnocchi se špenátem z jednoho hrnce
- Do velké pánve na středním ohni přidejte olivový olej. Po rozpálení přidejte pórek a cibuli a asi 3 minuty je restujte.
- Přidejte špetku soli – nezapomeňte ji přidávat po vrstvách, abyste získali chuť. Přidejte česnek a vařte další 2-3 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte cherry rajčátka a vařte, dokud nezačnou puchýřkovat, asi 5 minut. Poté je začněte jemně rozbíjet hřbetem lžíce. Šťávu nechte asi 1-2 minuty vyvařit.
- Pánev podlijte bílým vínem nebo zeleninovým vývarem. Přiveďte ji zpět k varu a nechte 1-2 minuty povařit. Vmíchejte máslo, aby se rozpustilo.
- Přidejte gnocchi, promíchejte, aby se obalily, a ujistěte se, že jsou v jedné vrstvě, aby se rovnoměrně uvařily. Pánev přikryjte a vařte asi o 2 minuty déle, než je uvedeno na obalu. Nezapomeňte ochutnat.
- Vmíchejte parmazán, špenát a půl na půl. V případě potřeby přidejte další zeleninový vývar.
- Špenát se teplem z gnocchi rozvaří. Ihned podávejte s dalším parmezánem nebo čerstvou bazalkou podle potřeby.