Tato snadná a chutná glazovaná pečená šunka je ideální pro speciální večeři, včetně velikonočních nebo vánočních svátků.
Ingredience
Na šunku:
- Šunka s kostí: 1 (4 až 5 kg) plně uvařená (připravená k jídlu) šunka s kostí
Na sladkou horkou medovo-hořčičnou polevu:
- 3 lžíce sladké horké medové hořčice nebo hnědé hořčice s medem
- 2 lžíce hnědého cukru
- Asi 50 hřebíčků
Na medovou tymiánovou polevu:
- 3 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
- 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku medu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička worcestrové omáčky
Postup
- Šunku vyjměte z chladničky (stále zabalenou) několik hodin před tím, než ji budete vařit, aby se přiblížila pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vložte šunku tučnější stranou nahoru do alobalem vyloženého pekáče.
- Ostrým nožem udělejte do tuku kosočtverce. Tuk můžete nařezat až do hloubky místa, kde se tuk stýká s masem. Pokud chcete, můžete nejprve odříznout kůži, která by na šunce ještě mohla být, ale není to nutné.
- Vložte hřebíčky (pokud je používáte): můžete ho vložit buď před nanesením polevy, nebo až po ní.
- Hřebíčky umístěte do středu kosočtverců, aby vytvořily pěkný vzor kolem horní části a boků šunky.
- Pokud používáte sladkou medovo-hořčičnou polevu: V malé misce smíchejte hořčici s hnědým cukrem.
- Pokud používáte medovou tymiánovou polevu: Vezměte si na pomoc sladkou hořčici a tymián: Vmíchejte tymián do horkého rozpuštěného másla a nechte několik minut odstát.
- V malém hrnci na vysokém ohni nechte zredukovat jablečný ocet z 1/4 šálku na 1 lžíci a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a tymián. Přidejte med, hnědý cukr a worcestrovou omáčku.
- Šunku potřete glazurou, kterou používáte, pomocí štětce. Použijte jí jen asi třetinu (zbytek si nechte na pozdější vaření). Snažte se glazuru zapracovat do rýh.
- Vložte šunku do trouby.
- Pečte 1 až 1,5 hodiny (zkontrolujte po 1 hodině, bude to trvat déle, pokud šunka nebude mít na začátku pokojovou teplotu).
- Několikrát ji během vaření polijte glazurou. Pokud šunku zkontrolujete a budete mít pocit, že hrozí, že glazura příliš zhnědne (jako by byla na cestě ke spálení), můžete ji přikrýt kouskem fólie.
- Vyjměte pekáč z trouby a potřete šunku po celém povrchu šťávou z pánve. Před podáváním ji přikryjte alobalem a nechte 15 minut odpočívat.
- Šunku s kostí nejprve nařízněte kolem kosti. Pak dlouhým ostrým nožem odřízněte kousky kolem kosti.
- Dalším způsobem krájení šunky je nejprve udělat plátek na širším konci, abyste získali rovnou ležící plochu. Poté šunku postavte na širší konec a nakrájejte ji na plátky po straně, přičemž postupujte kolem kosti.
- Nezapomeňte si kosti ze šunky schovat na polévku!