Semifreddo je sladký italský dezert. Jeho pravé základní ingredience jsou většinou vajíčka, cukr a šlehačka. Nejlepší na tomto dezertu je, že si ho můžete udělat stejně jako zmrzlinu na několik možných způsobů/příchutí. Vážně je to pochoutka.
Ingredience cca na 1 litr:
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžíce medu
- 50g kokosového cukru
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce perníkového koření
- 250 ml kokosového mléka
- 2 lžíce lehce opražených vlašských/pekanových ořechů – volitelně
Postup:
Kokosové mléko dejte na chvíli do mrazáku, stejně tak nástavce na šlehání a (nejlépe nerezovou) mísu, ve které pak budete šlehat. Na mírném ohni zvolna zahřívejte med s perníkovým kořením, zhruba 2 minuty a odložte stranou.
Do ohnivzdorné mísy dejte vejce, žloutek, vanilku a kokosový cukr. Postavte mísu nad hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte ručním mixérem zhruba 7 minut, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá.
Dejte stranou vychladit. Teď vyndejte kokosové mléko z mrazáku a šlehejte. Pokud použijete plechovku, v tento moment máte vysrážený krém nahoře plechovky – ten použijte a jemně vyšlehejte.
Mléko trochu utuhne, ovšem neočekávejte, že dostanete tuhou vyšlehanou „šlehačku“. Nyní do kokosového mléka zamíchejte vaječný krém a med s kořením. Přimíchejte v této fázi i na pánvi opražené a podrcené vlašské či pekanové ořechy.
Vlijte nejlépe do kovové nádoby a mrazte alespoň šest hodin či přes noc. Vyndejte z mrazáku alespoň deset minut před podáváním. Vejce jsou v tomto receptu zdravotně nezávadná. Procházejí při šlehání nad vroucí vodní lázní tepelnou úpravou.
Redakce Receptik.cz