Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40 minut
Ingredience:
- 1 3/4 hrnku mandlové mouky 2 lžíce tapiokového škrobu
- 2 lžíce koření do perníku
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 4 šťastná vajíčka – nejlépe pokojové teploty
- 1/3 hrnku ghí – rozehřáté
- 1/3 hrnku medu
- 1 lžička jablečného octa / citrónové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3-4 hrušky
Postup:
- Předehřejte si troubu na 165°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny hrušky, neloupejte je.
- Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, koření do perníku, kakao a sůl.
- Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), skořici a jablečný ocet. Vše dohromady prošlehejte. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené tekutější těsto.
- Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V tento moment přimíchejte do připraveného těsta jedlou sodu, promíchejte a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, tak teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.
- Přelijte těsto do připravené formy, vložte do těsta hrušky podle libosti a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout alespoň dalších 20 minut před podáváním.
- Pro dozdobení můžete posypat vrch kokosovou moukou.
Tip: Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (tady akorát zdvojnásobte množství surovin).
Redakce Receptik.cz