Porce: cca 50 – 60 kusů
Čas přípravy: 10 minut
Doba chlazení: alespoň 1 hodina
Doba pečení: 15 minut
Ingredience:
- 2,5 hrnku mandlové mouky
- 10 medjool datlí
- 3 lžíce kokosového oleje, případně ghí
- 2 šťastná vajíčka
- 2 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru – volitelně
- 1 menší lžíce raw kakaového prášku
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 šťastné vajíčko na potření před pečením
- plátky mandlí, případně půlky
Postup:
- Namočte si alespoň na čtvrt hodinky odpeckované medjool datle do vlažné vody.
- V míse si smíchejte mandlovou mouku společně s perníkovým kořením, zázvorem a kakaem.
- Slijte datle, které vložte společně s vajíčky, špetkou soli do hluboké misky a vyšlehejte pomocí tyčového mixéru do směsi.
- Směs vmíchejte do mísy s připravenou mandlovou moukou a kořením, přidejte také kokosový olej a jedlou sodu. Rukama vytvořte těsto, které bude nyní lepkavé. Ale pokud by se vám zdálo moc, tak přisypte klidně ještě trochu mandlové mouky.
- Dejte těsto odpočinout alespoň na hodinu, klidně přes noc, do lednice. Hezky ztuhne, ale nečekejte, že bude jako z pravé mouky. Těsto by ale mělo jít snadno vykrajovat.
- Poté si předehřejte troubu na 150°C. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Vyndejte si těsto z lednice, použijte nyní půlku a půlku ještě vraťte do lednice. Těsto si vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru, ale nechte ho silné alespoň 5mm. Vykrajujte podle libosti a vyrovnejte perníčky na plech. Poté je potřete ušlehaným vajíčkem a dozdobte libovolně plátky mandlí. Dejte péct zhruba na 15 minut.
- Mezitím si připravte i druhou půlku těsta.
- Perníčky nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěstné nádobě maximálně 5-6 dní.
Redakce Receptik.cz