Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Na výrobu cca 300 ml budete potřebovat:
- 2 kostky nesoleného másla, nejlépe v bio kvalitě
- fáčovina/plátno
- sklenice na uskladnění
Postup:
Nakrájejte si máslo na 2 cm kostky a vložte do malého kastrůlku. Připravte si fáčovinu. Na mírném až středním plameni nechte máslo rozpouštět, než začne probublávat. Ale nemíchejte.
Když máslo začne těsně pod bodem varu probublávat, začne na povrch vystupovat bílá pěna – mléčná sušina. Lžící nebo naběračkou ji jemně odebírejte pryč, až v kastrůlku zůstane čisté přepuštěné máslo. Bude to celé trvat maximálně 20 minut.
Až odeberete většinu pěny, přeceďte máslo přes fáčovinu nebo jemné plátno do sklenice nebo nádoby, ve které chcete ghí uchovávat. Než máslo uložíte, nechte ho vychladnout. Přepuštěné máslo vydrží v ledničce až půl roku, při pokojové teplotě zhruba 3 měsíce.