Pěkné na pohled, ale co přesně se dělá s pštrosím vejcem? Lze ho použít celé na jeden pokrm, nebo si ho raději odměřit na porce a zjistit, kolik různých jídel by se z něj mohlo připravit? Jak rozbít vejce? Jaká škoda bude rozbít jeho skořápku.
Co uvařit? Něco jednoduchého. Něco, co se bude soustředit výhradně na vejce. Frittata! Skořápka je tlustá a po mnoha silných úderech nožem povolí. Směs na frittatu skončila v zapékací misce a ve dvou kulatých 20 cm dortových formách. Chuťově se od slepičího vejce příliš neliší.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina a 15 minut
- Porce: 20
Ingredience
- 200 g slaniny
- 1,5 kg oloupaných brambor
- 1 pštrosí vejce
- 200 g sýra čedar, nastrouhaný
- 3 svazky jarní cibulky, nakrájené na plátky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Slaninu opečte na grilu. Počkejte, až vychladne, a pak ji nůžkami nakrájejte na proužky a dejte stranou. Mezitím nakrájejte brambory na 2,5 cm kostky. Uvařte je v osolené vodě doměkka, sceďte a dejte stranou.
Vejce rozklepněte do velké mísy a rozšlehejte. Vmíchejte slaninu, brambory a sýr. Směs rozdělte do 3 zapékacích misek a posypte je cibulí. Nádoby vložte do trouby a pečte 30-45 minut nebo do ztuhnutí.
Podávejte s křupavým salátem a trochou majonézy. V tomto receptu je prostor pro hraní. Přidávejte a ubírejte ingredience (např. papriky, houby, různé sýry) podle své chuti, protože je velmi těžké něco pokazit!
Výživové hodnoty na jednu porci (180 g)
- 249 kalorií
- Cukrů: 1,4 g
- Sodíku: 153 mg
- Tuků: 13,6 g
- Nasycených tuků: 4 g
- Sacharidů: 14,8 g
- Vláknina: 2 g
- Bílkoviny: 16,3 g
- Cholesterol: 264 mg