Frittata z pštrosích vajec se slaninou, sýrem a bramborami – recept

Bramborová jídlaHlavní jídlaSlané receptyUzeniny

Pěkné na pohled, ale co přesně se dělá s pštrosím vejcem? Lze ho použít celé na jeden pokrm, nebo si ho raději odměřit na porce a zjistit, kolik různých jídel by se z něj mohlo připravit? Jak rozbít vejce? Jaká škoda bude rozbít jeho skořápku.

Co uvařit? Něco jednoduchého. Něco, co se bude soustředit výhradně na vejce. Frittata! Skořápka je tlustá a po mnoha silných úderech nožem povolí. Směs na frittatu skončila v zapékací misce a ve dvou kulatých 20 cm dortových formách. Chuťově se od slepičího vejce příliš neliší.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina a 15 minut
  • Porce: 20

Ingredience

  • 200 g slaniny
  • 1,5 kg oloupaných brambor
  • 1 pštrosí vejce
  • 200 g sýra čedar, nastrouhaný
  • 3 svazky jarní cibulky, nakrájené na plátky

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Slaninu opečte na grilu. Počkejte, až vychladne, a pak ji nůžkami nakrájejte na proužky a dejte stranou. Mezitím nakrájejte brambory na 2,5 cm kostky. Uvařte je v osolené vodě doměkka, sceďte a dejte stranou.

Vejce rozklepněte do velké mísy a rozšlehejte. Vmíchejte slaninu, brambory a sýr. Směs rozdělte do 3 zapékacích misek a posypte je cibulí. Nádoby vložte do trouby a pečte 30-45 minut nebo do ztuhnutí.

Podávejte s křupavým salátem a trochou majonézy. V tomto receptu je prostor pro hraní. Přidávejte a ubírejte ingredience (např. papriky, houby, různé sýry) podle své chuti, protože je velmi těžké něco pokazit!

Výživové hodnoty na jednu porci (180 g)

  • 249 kalorií
  • Cukrů: 1,4 g
  • Sodíku: 153 mg
  • Tuků: 13,6 g
  • Nasycených tuků: 4 g
  • Sacharidů: 14,8 g
  • Vláknina: 2 g
  • Bílkoviny: 16,3 g
  • Cholesterol: 264 mg
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang