Porce: 28 cm koláč

Doba přípravy: 30 minut

Doba peční: 28 minut

Ingredience na kakaový korpus:

  • 1 + 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 hrnku tapiokového škrobu
  • 1/4 hrnku raw kakaového prášku
  • 1/2 lžičky vanilkové esence/vanilky
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1 šťastné vajíčko (vel. M)
  • špetka soli
img_0426-3394447

Kakaový korpus – postup

Předehřejte troubu na 165°C. Ve velké míse (nebo v mixéru) smíchejte všechny suché ingredience na korpus (mandlová mouka, tapioka, kakao, sůl, vanilka) a přidejte k nim rozšlehané vajíčko a kokosový olej. Těsto pořádně propracujte do koule a dejte ztuhnou na 10 minut do lednice.

Mezitím si připravte dva pečící papíry, váleček a případně i kroužky na váleček 3mm (abyste měli těsto hezky rovnoměrně tenké). Vychladlé těsto zmáčkněte do placky a vyválejte ho mezi dvěma pláty pečícího papíru do zhruba 3mm vysoké kulaté placky.

Těsto si mezi pláty papírů můžete posypat i trochou tapiokového škrobu. Takto připravené těsto vložte i s pečícími papíry na 5 minut do mrazáku, aby hezky utuhlo a papír šel snadno sundat.

Poté vyndejte z mrazáku, sundejte vrchní vrstvu papíru, oklopte těsto korpusu přes připravenou formu a sudejte i druhý pečící papír. Nyní použijte své prsty a korpus si hezky doupravte do formy, použijte i kousky, které přesahují formu a dodělejte jimi kraje, případné trhlinky.

Jemně propíchejte těsto vidličkou po celém dnu. Takto připravený korpus pečte pro účely Frangipane koláče 6 minut v předehřáté troubě na 165°C. Pokud použijete korpus například na jiné účely se studeným krémem a už dopékat nebudete, pečte 22-25 minut.

A bonusový tip na oblíbený recept na kakaové pracny.

Mandlový krém a jeho příprava

Ingredience:

  • 1/2 hrnku ghí – rozehřátého a vychladlého
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 3 šťastná vajíčka (vel. M)
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 1-2 lžíce medu – volitelně

Ovoce dle volby: rebarbora, jahody, rybíz, meruňky, třešně, višně ghí/kokosový olej vanilková esence/vanilka

img_03872b2-5536557 img_0431-9571132

Postup:

Zatímco se vám bude péct korpus, připravte si mandlový krém a ovocnou náplň. Na mandlový krém si jednoduše smíchejte všechny ingredience v mixéru.

Ovoce si omyjte, vypeckujte, nakrájte podle libosti a v míse smíchejte s trochou kokosového oleje (nebo rozehřátého ghí) a vanilkou. Jakmile vyndáte korpus z trouby, nechte ho chvilku vychladnout na mřížce. Poté do něho vlijte mandlový krém a navrch vložte připravené ovoce.

Pečte dál v rozehřáté troubě po korpusu na 165°C 22 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Nejchutnější je koláč v den upečení, ale případně ho skladujte zakrytý v lednici (trochu celý zvláční).

Tip: Takhle „pocukrovat“ koláč na efekt můžete například kokosovou moukou a nebo tapiokovým škrobem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang