Porce: 28 cm koláč
Doba přípravy: 30 minut
Doba peční: 28 minut
Ingredience na kakaový korpus:
- 1 + 1/4 hrnku mandlové mouky
- 1/4 hrnku tapiokového škrobu
- 1/4 hrnku raw kakaového prášku
- 1/2 lžičky vanilkové esence/vanilky
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1 šťastné vajíčko (vel. M)
- špetka soli
Kakaový korpus – postup
Předehřejte troubu na 165°C. Ve velké míse (nebo v mixéru) smíchejte všechny suché ingredience na korpus (mandlová mouka, tapioka, kakao, sůl, vanilka) a přidejte k nim rozšlehané vajíčko a kokosový olej. Těsto pořádně propracujte do koule a dejte ztuhnou na 10 minut do lednice.
Mezitím si připravte dva pečící papíry, váleček a případně i kroužky na váleček 3mm (abyste měli těsto hezky rovnoměrně tenké). Vychladlé těsto zmáčkněte do placky a vyválejte ho mezi dvěma pláty pečícího papíru do zhruba 3mm vysoké kulaté placky.
Těsto si mezi pláty papírů můžete posypat i trochou tapiokového škrobu. Takto připravené těsto vložte i s pečícími papíry na 5 minut do mrazáku, aby hezky utuhlo a papír šel snadno sundat.
Poté vyndejte z mrazáku, sundejte vrchní vrstvu papíru, oklopte těsto korpusu přes připravenou formu a sudejte i druhý pečící papír. Nyní použijte své prsty a korpus si hezky doupravte do formy, použijte i kousky, které přesahují formu a dodělejte jimi kraje, případné trhlinky.
Jemně propíchejte těsto vidličkou po celém dnu. Takto připravený korpus pečte pro účely Frangipane koláče 6 minut v předehřáté troubě na 165°C. Pokud použijete korpus například na jiné účely se studeným krémem a už dopékat nebudete, pečte 22-25 minut.
A bonusový tip na oblíbený recept na kakaové pracny.
Mandlový krém a jeho příprava
Ingredience:
- 1/2 hrnku ghí – rozehřátého a vychladlého
- 1 hrnek mandlové mouky
- 3 šťastná vajíčka (vel. M)
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1-2 lžíce medu – volitelně
Ovoce dle volby: rebarbora, jahody, rybíz, meruňky, třešně, višně ghí/kokosový olej vanilková esence/vanilka
Postup:
Zatímco se vám bude péct korpus, připravte si mandlový krém a ovocnou náplň. Na mandlový krém si jednoduše smíchejte všechny ingredience v mixéru.
Ovoce si omyjte, vypeckujte, nakrájte podle libosti a v míse smíchejte s trochou kokosového oleje (nebo rozehřátého ghí) a vanilkou. Jakmile vyndáte korpus z trouby, nechte ho chvilku vychladnout na mřížce. Poté do něho vlijte mandlový krém a navrch vložte připravené ovoce.
Pečte dál v rozehřáté troubě po korpusu na 165°C 22 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Nejchutnější je koláč v den upečení, ale případně ho skladujte zakrytý v lednici (trochu celý zvláční).
Tip: Takhle „pocukrovat“ koláč na efekt můžete například kokosovou moukou a nebo tapiokovým škrobem.