Tyto větrníčky patří mezi klasické francouzské dezerty. Zaručeně vás okouzlí svou šlehačkovou náplní, jemnou sladkou chutí a nadýchaností.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření. 30 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience na větrníčky
- 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 8 lžic nesoleného másla
- 1 lžička krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek mouky
- 4 vejce
Ingredience na náplň
- 475 ml husté smetany ke šlehání, chlazené
- 4 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 28 malin, volitelně
- 1 lžíce moučkového cukru na ozdobu
Postup na větrníčky
- Předehřejte troubu na 205 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Ve středním hrnci smíchejte 1/2 šálku vody, 1/2 šálku mléka, 8 lžic másla, 1 lžičku cukru a 1/4 lžičky soli. Na středním ohni přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a vařečkou najednou vmíchejte 1 šálek mouky.
- Jakmile se mouka zapracuje, vraťte zpět na střední teplotu a za stálého míchání vařte 1 a 1/2 až 2 minuty, aby se uvolnila přebytečná vlhkost a mouka se částečně uvařila. Na dně pánve se vytvoří tenký film a těsto se spojí v hladkou kouli.
- Přeneste těsto do velké mísy a šlehejte elektrickým mixérem při střední rychlosti po dobu 1 minuty, aby se směs mírně ochladila. Přidejte 4 vejce, jedno po druhém, a mezi jednotlivými přidáními nechte těsto zcela vstřebat. Šlehejte další minutu, dokud není těsto hladké a po vytažení se nevytvoří hustá stuha.
- Těsto přeneste do sáčku na pipety opatřeného kulatou špičkou. Vytlačte 28 obláčků. Držte je 2 cm od sebe a vyhněte se tvorbě špiček, ale pokud se vám špičky přece jen vytvoří, navlhčete konečky prstů lehce vodou a uhlaďte je.
- Pečte 10 minut uprostřed trouby. Bez otevření trouby snižte teplotu na 170 ˚C a pečte o 20-22 minut déle nebo dokud obláčky nejsou na povrchu zlatavě hnědé. Přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Ve velké míse smíchejte 2 šálky husté smetany, 4 lžíce cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud nebude krém nadýchaný a nebude mít tuhé špičky (2 minuty). Přeneste do zdobicího sáčku opatřeného velkou otevřenou hvězdicovou špičkou.
- Odřízněte vrcholky upečených větrníčků, pomocí cukrářského sáčku vtlačte náplň, můžete přidat malinu. Přikryjte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.