Tohle je výborný recept na francouzské tousty plněné tvarohem a šťavnatými malinami. Jsou naprosto dokonalé.
Vláčné, nadýchané, voňavé a vlastně vůbec ne tak hříšné, jak by se mohlo zdát. Maximálně hříšně dobré. Kdybyste vynechali amaretto, tak jsou vlastně téměř skrz naskrz fit (v závislosti na chlebu, který zvolíte). Jenže kdo by vynechával amaretto, že jo?
Já si na maliny (a na ostružiny a švestky a jablka – aaaa, už aby to bylo) snad troufnu o víkendu, nesmím si moc vyskakovat. Zatím se držím při zdi a začínám koketovat s „neškodnými“ (tedy bez semínek, tvrdých slupek, příliš kyselých šťáv a podobných radostí) druhy ovoce – kanadskými borůvkami a banány. Ale až přijde čas malin, přijde i čas plněných francouzských toustů.
Francouzské tousty plněné tvarohem a malinami
Ingredience (na 4 plněné tousty):
- 2 velká vejce (velikost L)
- 140 ml mléka
- špetka soli
- špetka stévie nebo krupicového cukru
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce (tučného nebo polotučného)
- 2 lžíce amaretta (nebo jiného oblíbeného likéru)
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- špetka kardamomu
- stévie nebo moučkový cukr podle chuti
- 8 plátků sendvičového chleba (jsou větší než plátky toustového chleba, já mám ráda třeba ten z M&S)
- 125 g malin
K podávání čerstvé ovoce a javorový sirup
Postup
- Vejce prošlehejte s mlékem, špetkou soli a stévie (nebo cukru).
- Tvaroh promíchejte s amarettem, vanilkou a kardamomem a podle chuti doslaďte stévií nebo moučkovým cukrem.
- Plátek chleba potřete 1/4 tvarohového krému, do něj zatlačte pár malin (zhruba 4-5) a přiklopte druhým plátkem. Po celém obvodu lehce lehce přitlačte jeden plátek k druhému. Takto naplněné sendviče obalte v připraveném těstíčku a na nepřilnavé pánvi opékejte dozlatova z obou stran.
- Podávejte s čerstvým ovocem a javorovým sirupem. Můžete si udělat i dávku krému navíc, protože je opravdu božský.
- Při plnění francouzských toustů se fantazii meze nekladou! Tvaroh můžete nahradit ricottou nebo mascarpone a maliny zaměnit za jahody, borůvky, ostružiny či fíky.
- Ovšem můžete si i „vyhodit z kopýtka“ a mezi plátky chleba schovat nutellu a plátky banánu, ořechové máslo, domácí zavařeninu, oblíbenou čokoládu.
TIP: Francouzské nemusejí být jen tousty, nýbrž také francouzské brambory. Pochutnat si na zapečených bramborách s oblíbenými ingrediencemi stojí za to.
Redakce Receptik.cz