Francouzský toast by měl být nadýchaný a krémový s křupavým povrchem, okořeněný skořicí a vanilkou a sladkým javorovým sirupem – ne nějaký starý kus měkkého chleba smažený na másle. Toto je recept na francouzský toast z chaly připravený s bohatým krémem s vůní vanilky.
Ingredience
- 1 bochník chleba challa (450 g) nakrájený na silné plátky (10 až 12 plátků)
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka, husté smetany nebo kombinace obojího
- 6 velkých vajec
- 2 lžíce javorového sirupu a další na podávání
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 2 až 3 lžíce másla
Postup
- Postavte rošt doprostřed trouby a zahřejte ji na 150 °C.
- Vložte drátěný rošt do plechu s okrajem. Chléb položte v jedné vrstvě na mřížku. Pečte a v polovině pečení chléb obracejte, dokud nebude na obou stranách suchý na dotek, celkem asi 15 minut. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout. Mezitím připravte krém.
- Mléko nebo smetanu, vejce, javorový sirup, vanilku a skořici dejte do odměrky na tekutiny nebo do středně velké mísy. Šlehejte, dokud se zcela nespojí (nesmí zůstat žádné pruhy vajec). Nalijte do zapékací misky.
- Přidejte tolik plátků chaly, kolik se jich vejde do jedné vrstvy. Namáčejte a jednou obraťte, dokud se nerozmočí, ale nerozpadne, 1 až 2 minuty z každé strany. Vraťte na drátěnou mřížku (přebytečné kapky nechte odkapat na plech) a opakujte se zbývajícími plátky chaly.
- Rozpusťte 2 lžíce másla na velké nepřilnavé pánvi na středním ohni. Když pěna ustoupí a máslo zasyčí, ale nezhnědne, přidejte 4 namočené plátky chaly. Vařte, dokud spodek není zlatohnědý a křupavý, 3 až 4 minuty. Obraťte je a vařte, dokud nezhnědne i druhá strana, asi další 3 minuty.
- Mezi jednotlivými dávkami přidejte na pánev zbývající 1 lžíci másla a při jeho rozpouštění ho otáčejte, aby se nepřipálilo.
- Podávejte teplé s větším množstvím javorového sirupu.