Jednoduchý recept na sýrové, slané požitkářské francouzské kuře na cibulce.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina 15 minut
- Celkem: 1 hodina 30 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen s kůží
- 2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- ¼ šálku olivového oleje
- 3 cibule
- 2 lžíce másla
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- ¾ šálku suchého bílého vína (např. Sauvignon Blanc)
- 2 šálky hovězího vývaru
- nastrouhaný sýr Gruyère nebo Comté
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Kuře ochuťte 1 lžičkou soli a ½ lžičky černého pepře.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Přidejte kuře kůží dolů a smažte, dokud nezhnědne, asi 5-7 minut.
- Kuře otočte a opékejte na druhé straně asi 5 minut. Poté ho vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na stejné pánvi přidejte zbývající olivový olej a snižte teplotu na střední/nízkou. Přidejte cibuli a přiklopte na 15 minut.
- Odstraňte pokličku a za častého míchání pokračujte ve vaření, dokud cibule nezíská pěknou zlatohnědou barvu. Proces karamelizace by měl trvat asi 25 minut, nespěchejte na něj.
- Jakmile cibule získá karamelovou barvu, přidejte máslo, muškátový oříšek, tymián, bobkový list, česnek a zbývající sůl a pepř. Promíchejte a vařte další 3 minuty.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte víno. Přiveďte ho k varu a vařte 3-5 minut.
- Přidejte hovězí vývar, přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut.
- Vyjměte tymián a bobkový list a přidejte kuře zpět do cibule. Pečte odkryté na prostředním roštu předehřáté trouby 15 minut.
- Kuře posypte sýrem a vložte zpět do trouby. Dávejte pozor, aby se sýr nepřipálil.