Tradiční francouzské dušené kuře, které se připravuje z hnědých kousků kuřete dušených ve smetanové omáčce z bílých hub. Jedná se o rustikální rodinné jídlo, které je dostatečně snadné na přípravu.
Ingredience
Kuře:
- 4 kuřecí paličky
- 4 kuřecí stehna s kůží a kostí
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 4 lžíce másla
Přísady na guláš:
- 300 g bílých hub, pokud jsou malé, rozkrojte je na polovinu, pokud jsou velké, rozkrojte je na 4 až 6 dílků
- 2 střední hnědé cibule , nakrájené na plátky široké 0,6 cm
- 2 stroužky česneku, jemně mletého
- 1 bobkový list
- 3 snítky tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
- 3 lžíce hladké/celozrnné mouky
- 1/2 šálku bílého vína, nejlépe chardonnay
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce petrželky, nasekané
- 2/3 šálku zahuštěné smetany
Postup
- Kuře osušte papírovými utěrkami a posypte solí a pepřem.
- Na velké pánvi nebo v těžkém hrnci s pokličkou rozpusťte máslo na středním plameni.
- Přidejte kuřecí stehna kůží dolů a smažte je 4 až 5 minut dozlatova.
- Otočte je a 1 minutu opékejte z druhé strany, poté je vyjměte na talíř.
- Pak paličky co nejlépe opečte, asi 3 minuty z každé strany.
- Poté je vyjměte z pánve.
- Přidejte houby, cibuli, bobkový list a tymián.
- Vařte 5 minut, dokud houby lehce nezezlátnou – nebudou mít sytě zlatavou barvu.
- Přidejte česnek a 30 sekund míchejte.
- Přidejte mouku a vařte 1 minutu.
- Přidejte víno a kuřecí vývar.
- Míchejte a seškrabujte dno hrnce, aby se hnědé zbytky přichycené na pánvi rozpustily v omáčce.
- Kuře vraťte do omáčky kůží nahoru.
- Jakmile začne vařit, upravte teplotu tak, aby neustále bublala, ale ne prudce.
- Přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
- Odstraňte pokličku a nechte vařit dalších 20 minut.
- Kuře vyjměte na talíř.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Jakmile se omáčka začne vařit, ochutnejte ji a podle potřeby dosolte.
- Kuře vraťte do omáčky a odstavte z plotny.
- Posypte petrželkou a podávejte.
- Tradičně se podává s bramborovou kaší nebo rýží.
- Můžete je také podávat s krátkými těstovinami, jako jsou penne, ziti nebo makaróny.