Tato polévka je nesmírně snadná, zejména proto, že se vaří v pomalém hrnci. Vaří se celý den a až se večer vrátíte do bytu s úžasnou vůní, pochutnáte si na báječném jídle pro chladný zimní den.
Příprava
- příprava: 30 min
- vaření: 4 hod 35 min
- celkem: 5 hod 5 min
- Počet porcí: 5
Ingredience
- 6 lžic másla
- 4 velké cibule nakrájené na plátky a rozdělené na kolečka
- 1 lžíce bílého cukru
- 2 stroužky česneku, nastrouhané
- ½ šálku vína sherry na vaření
- 7 šálků hovězího vývaru
- 1 lžička mořské soli nebo podle chuti
- ¼ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 8 plátků francouzského chleba
- ½ šálku strouhaného sýra
- ⅓ šálku strouhaného sýra ementál
- ¼ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 2 lžíce strouhaného sýra mozzarella
Postup přípravy
Máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni; cibuli vařte a míchejte, dokud nezprůsvitní, asi 10 minut. Posypte cibuli cukrem; snižte teplotu na střední plamen. Za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezhnědne, nejméně 30 minut. Vmíchejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
Do cibulové směsi vmíchejte sherry a oškrábejte dno hrnce, aby se v něm rozpustily drobné kousky připečených potravin. Cibuli přendejte do pomalého hrnce a zalijte hovězím vývarem. Podle chuti dochuťte mořskou solí; vmíchejte tymián a bobkový list. Přikryjte hrnec, nastavte na nejvyšší stupeň a vařte 4 až 6 hodin. V případě potřeby nastavte nízký stupeň a vařte 8 až 10 hodin.
Asi 10 minut před podáváním nastavte rošt trouby asi 8 cm od zdroje tepla. Plátky chleba rozložte na plech a opékejte 1 až 2 minuty z každé strany.
V míse smíchejte sýr, ementál, parmazán a mozzarellu a lehce je promíchejte. Naplňte misky do 3/4 cibulovou polévkou a do každé vložte plátek chleba. Na každou porci dejte asi 2 polévkové lžíce sýrové směsi.
Naplněné misky položte na plech a pečte, dokud sýrová poleva lehce nezhnědne a nezačne bublat, asi 2 minuty.