Francouzská cibulačka je polévková klasika, která vás zahřeje, zachutná vám, a ke které se budete vždy rádi vracet.
Jak si připravit dokonalou francouzskou cibulačku?
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- ½ hrnku nesoleného másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 šálky nakrájené cibule
- 5 šálků hovězího vývaru
- 2 lžíce sherry
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 špetka soli a pepře podle chuti
- 4 plátky francouzského chleba
- 4 plátky sýra
- 2 plátky švýcarského sýra nakrájené na kostičky
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Máslo s olivovým olejem rozpusťte v hrnci při střední teplotě. Přidejte cibuli a průběžně ji míchejte, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Cibule nesmí zhnědnout.
- Přidejte hovězí vývar, sherry a tymián. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vařit 30 minut.
- Předehřejte troubu.
- Naberte polévku do misek vhodných k servírování v troubě a na každou položte jeden krajíc chleba (pokud chcete, můžete chléb rozlámat na kousky). Každý plátek chleba obložte plátkem sýra, 1/2 plátku švýcarského sýra nakrájeného na kostičky a 1 lžící parmezánu.
- Misky položte na plech a opékejte v předehřáté troubě, dokud sýr nezačne bublat a mírně zhnědne, 2 až 3 minuty.