Využijte co nejvíce ovocných zásob a zkuste si vyrobit vlastní džem – výborná pomazánka na domácí chléb.
Ingredience
- 900 g ovoce (ostružiny, švestky, maliny nebo jahody)
- 900 g zlatavého krystalového cukru
- kousek másla
Recept je na 4 sklenice džemu.
Postup
- Ovoce vložte do zavařovací misky nebo velkého těžkého hrnce.
- U ostružin přidejte 50 ml vody a 1½ lžíce citronové šťávy, u švestek (rozpůlených a vypeckovaných) použijte 150 ml vody, u jahod přidejte 3 lžíce citronové šťávy (bez vody) a u malin nepřidávejte nic.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu.
- Ostružiny vařte 15 minut, švestky 30-40 minut, maliny 2 minuty a jahody 5 minut.
- Ovoce by mělo být měkké.
- Přisypte cukr a míchejte na velmi mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Zvyšte teplotu, přiveďte k plnému varu a pak rychle vařte ostružiny 10-12 minut, švestky 10 minut, maliny 5 minut nebo jahody 20-25 minut – nemíchejte však – dokud není dosaženo bodu tuhnutí 105 °C.
- Odstavte z ohně, odstraňte přebytečnou vodní páru a pak na povrchu rozmíchejte kousek másla (to pomůže rozpustit zbylou vodní páru).
- Nechte asi 15 minut odstát, aby se ovoce usadilo.
- Nalijte do sterilizovaných sklenic, označte a uzavřete.