Flank steak s opečenou francouzskou bagetou a domácí majonézou

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMinutkyOmáčky a dipyPečivo

Naštěstí mimo svíčkové a roštěnky existují i levnější části hovězího, ze kterých připravíte dobrý steak. Třeba pupek neboli flank steak. Trochu tužší a vláknitější část hovězího pupku se připravuje vcelku a pak se krájí šikmo přes vlákna na tenké plátky. Správně připravený je výrazný a šťavnatý.

Budete potřebovat:

  • vyzrálý hovězí pupek z mladého býka
  • olej
  • sůl a pepř

K podávání:

  • francouzskou bagetu
  • domácí majonézu
  • kyselé okurky

Pupek pořádně potřete ze všech stran olejem a nechte odležet při pokojové teplotě alespoň hodinu. Rozpalte gril na vysokou teplotu, pupek osolte a opepřete a grilujte přiklopený víkem grilu 7 minut.

Obraťte a grilujte dalších 7–8 minut. Dejte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odležet v teple alespoň 10 minut. Nakrájejte šikmo na tenké plátky a podávejte s opečenou francouzskou bagetou, kyselými okurkami a kapkou dobré majonézy.

A jak na domácí majonézu?

je udělat si domácí majonézu, jinou nechci. Potřebujete jen pár ingrediencí, tyčový mixér a úzkou vysokou nádobu, do které se hlava mixéru vejde „tak akorát“. Tato nádoba bývá součástí mixéru, ale použít můžete i užší zavařovací sklenici nebo skleničku na pivo. 

Budete potřebovat:

  • 2 žloutky pokojové teploty
  • 150 ml slunečnicového nebo podzemnicového oleje
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí a „kouzlo“ se nepovede. Do sklenice dejte všechny suroviny. Tyčový mixér vložte úplně dospodu, zapněte a pomalým plynulým pohybem vytáhněte nahoru. Hotovo. Sklenička je plná poctivé majonézy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang