Naštěstí mimo svíčkové a roštěnky existují i levnější části hovězího, ze kterých připravíte dobrý steak. Třeba pupek neboli flank steak. Trochu tužší a vláknitější část hovězího pupku se připravuje vcelku a pak se krájí šikmo přes vlákna na tenké plátky. Správně připravený je výrazný a šťavnatý.
Budete potřebovat:
- vyzrálý hovězí pupek z mladého býka
- olej
- sůl a pepř
K podávání:
- francouzskou bagetu
- domácí majonézu
- kyselé okurky
Pupek pořádně potřete ze všech stran olejem a nechte odležet při pokojové teplotě alespoň hodinu. Rozpalte gril na vysokou teplotu, pupek osolte a opepřete a grilujte přiklopený víkem grilu 7 minut.
Obraťte a grilujte dalších 7–8 minut. Dejte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odležet v teple alespoň 10 minut. Nakrájejte šikmo na tenké plátky a podávejte s opečenou francouzskou bagetou, kyselými okurkami a kapkou dobré majonézy.
A jak na domácí majonézu?
je udělat si domácí majonézu, jinou nechci. Potřebujete jen pár ingrediencí, tyčový mixér a úzkou vysokou nádobu, do které se hlava mixéru vejde „tak akorát“. Tato nádoba bývá součástí mixéru, ale použít můžete i užší zavařovací sklenici nebo skleničku na pivo.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky pokojové teploty
- 150 ml slunečnicového nebo podzemnicového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí a „kouzlo“ se nepovede. Do sklenice dejte všechny suroviny. Tyčový mixér vložte úplně dospodu, zapněte a pomalým plynulým pohybem vytáhněte nahoru. Hotovo. Sklenička je plná poctivé majonézy.