Dnešní recept byl pro mě opravdu výzva. Dezertů z fazolí už jsem viděla tolik a všechny vypadaly přímo božsky. Vzala jsem tedy zásoby v lednici a vznikl z toho naprosto skvělý koláček, můžeme mu říkat klidně brownies, který je veganský, bezlepkový a bez bílého rafinovaného cukru. Jak na to?
Čokoládové dezerty patří rozhodně mezi moje neoblíbenější, ale co si budeme povídat, jíst je každý den po obědě není úplně ideální. Zaručuju Vám, že tenhle koláček nejenže můžete mlsat naprosto bez výčitek, protože je díky fazolím a chia semínkům plný kvalitních bílkovin, ale hlavně si opravdu pochutnáte.
Nejen tento recept na brownies z fazolí má v základu ingrediencí sladkého dezertu zeleninovou přísadu. Takový mechový dort má v korpusu listy špenátu, které sladké pochoutce dodají originální barvu, vláčnost a jemnost.
Nemáte rádi suché a dávivé buchty, které jen škrábou v krku a musíte je zapíjet litrem vody? Brownies zůstane uvnitř vláčné a mazlavé přesně tak, jak ho máme všichni rádi.
Ingredience
K přípravě budeme potřebovat:
- 500 g uvařených červených fazolí
- 150 g cukety
- 150 ml rostlinného mléka
- 3 lžíce chia semínek
- 50 g kokosového cukru
- 60 g nepraženého kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 20 g hořké čokolády
- 50 g jáhlové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- kakao na posypání
Připravíme si také ovoce na ozdobení (maliny, borůvky, třešně, jahody,…).
Postup přípravy
Protože je dnešní koláček veganský, začneme přípravou tzv. vajíčka. Chia semínka nasypeme do misky a přidáme k nic 9 lžic vody. Zamícháme a necháme vytvořit gel.
Ať už používáte fazole z konzervy nebo si je uvaříte sami doma, pořádně je propláchneme pod proudem studené vody. Čisté fazole nasypeme do mixeru a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota bez kousků. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme z ní přebytečnou tekutinu a nasypeme k fazolové pastě. Přidáme naše chia vajíčko, mléko, kakao, kokosový cukr a vanilkový extrakt a vše společně důkladně promícháme.
Nakonec vmícháme do těsta posekanou hořkou čokoládu a jáhlovou mouku s kypřícím práškem. Pečící formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 40 minut. Těsto by mělo po upečení zůstat lehce mazlavé. Po vychladnutí ale ztuhne a půjde krásně krájet, tak se toho nelekněte.
Hotový koláček posypeme kakaem a ozdobíme ovocem.