Častou stížností rodičů, kuchařek a učitelů bývá, že děti nejedí luštěniny. Pokud se jim ale naservíruje čokoládový koláček, ve kterém jsou luštěniny chytře schovány, snědly by děti klidně kilo luštěnin.
Suroviny:
- 2 hrnky uvařených fazolích (např. adzuki – cca 1 a 1/4 hrnku neuvařených fazolí)
- 1 zralý banán
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek mléka (lze použít např. rýžové)
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 1/3 hrnku kakaa nebo karobu
- 1/3 hrnku cukru nebo medu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- čokoláda na vaření
- ořechy na posypání
Příprava:
- Fazole rozmixovat s mlékem, banánem, olejem a cukrem na řidší hladký krém (až kašovitý).
- Mouku smíchat s kakaem, se sodou, s práškem do pečiva, lehce osolit a opatrně smíchat s tekutou částí.
- Těsto nalít do pekáče vyloženého pečícím papírem, péct na 180° 30 minut, dokud není povrch matný.
- Po vychladnutí rozpustit čokoládu na vaření ve vodní lázni, rozetřít na brownies a posypat ořechy.