Sezóna polévek je již tady. Tato fazolová polévka, vařená pomalu a na mírném ohni s uzenou šunkou, je rozhodně na seznamu mňamek, které je chcete co nejčastěji. Pokud chcete polévku zjemnit, rozmačkejte část fazolí šťouchadlem na brambory nebo vidličkou o vnitřek hrnce.
Můžete také nabrat malou část, prohnat ji mixérem a rozmixované fazole vrátit zpět, aby se ještě chvíli povařily. A samozřejmě funguje i několikeré prošlehání ponorným nebo ručním mixérem.
Ingredience
- 450 g sušených fazolí
- 4 šálky horké vody
- 1 středně velká žlutá cibule
- 1 velká mrkev
- 1 stonek celeru
- 2 stroužky česneku
- 225 g vařené šunky nakrájené na silné plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička soli a další podle potřeby
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 uzená šunková kýta (nepovinné)
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
Postup
- Propláchněte fazole. Fazole a 4 šálky horké vody vložte do velkého těžkého hrnce nebo holandské trouby. Přiveďte je k varu na středně silném ohni. Vařte 2 minuty a poté hrnec stáhněte z ohně. Přikryjte je a nechte 1 hodinu namočené.
- Mezitím nadrobno nakrájejte 1 střední žlutou cibuli, 1 velkou mrkev a 1 střední řapíkatý celer. Jemně nasekejte 2 stroužky česneku. Nakrájejte vařenou šunku na kostičky.
- Když jsou fazole namočené, slijte je přes cedník a nechte okapat. Hrnec vytřete dočista.
- Ve stejném hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání vařte, dokud nezačnou vonět a nezměknou, asi 3 minuty.
- Přidejte šunku, česnek, 2 bobkové listy, 2 lžičky černého pepře, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu. Smažte asi 1 minutu.
- Přidejte fazole a promíchejte. V případě potřeby do fazolové směsi vložte 1 uzenou šunku. Přidejte 6 šálků kuřecího vývaru a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání mírně vařte, dokud fazole nezměknou, 1 hodinu a 30 minut až 1 hodinu a 45 minut.
- Vyjměte šunkový kloub. Přidejte 2 lžíce másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.