To, co dělá bílé, extra sýrové lasagne tak výjimečnými a naprosto neodolatelnými, je neuvěřitelně krémová bílá omáčka, kterou je celý nákyp pokrytý.
Příprava
- Příprava: 30 až 35 minut
- Vaření: 45 minut až 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 35 minut
- Počet porcí: 8 až 10
Ingredience
- 1 čtvrtka plnotučného mléka (4 šálky)
- 15 sušených nudlí lasagní (nevařených)
- 500 g baby špenátu nebo 1 balení mraženého špenátu
- 1 střední žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 340 g plnotučného nebo částečně odtučněného sýra mozzarella, rozdrobeného (asi 3 šálky)
- 60 g parmezánu, nastrouhaného (asi 1 pevně zabalený šálek nastrouhaný na struhadle Microplane nebo 2/3 šálku koupeného v obchodě)
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g nevařené sladké nebo pálivé italské klobásy, v případě použití článků vyjměte střívka
- 2 a 3/4 lžičky soli, rozdělit
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, rozděleno
- 1 tyčinka (8 lžic) nesoleného másla
- 1/2 šálku hladké mouky
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 nádoba plnotučného sýra ricotta (asi 2 šálky)
Postup
- Nechte čtvrtku plnotučného mléka odstát na pultu do pokojové teploty.
- Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 200 °C.
- Mezitím v pekáči o rozměrech 22 x 33 cm rozmístěte 15 suchých lasagní v rovnoměrné vrstvě.
- Nudle zalijte horkou vodou z kohoutku a nechte je namočené, zatímco budete připravovat náplň a omáčku, asi 30 minut.
- Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho podle návodu na obalu.
- Přendejte ho do čisté kuchyňské utěrky, srolujte ho do ručníku a opatrně z něj vymačkejte veškerou přebytečnou vlhkost.
- Nakrájejte 1 středně velkou žlutou cibuli na kostičky.
- Rozmělněte 3 stroužky česneku.
- Na velkých otvorech krabicového struhadla nastrouhejte sýr mozzarella (asi 3 šálky).
- Jemně nastrouhejte parmezán (asi 1 zabalený šálek).
- Ve velké holandské troubě nebo hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte 500 g nevařené italské klobásy a vařte ji dřevěnou lžící, dokud nezhnědne a není propečená, 5 až 7 minut.
- Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Pokud používáte čerstvý baby špenát, přidejte po několika hrstech 500 g a míchejte, dokud nezvadne, 3 až 5 minut.
- Pokud používáte mražený špenát, přidejte ho do hrnce a za občasného míchání vařte, dokud se neodpaří tekutina, asi 2 minuty. V případě potřeby slijte tekutinu.
- Dochuťte 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky černého pepře.
- Odstavte hrnec z ohně a nechte vychladnout, zatímco budete připravovat bešamelovou omáčku.
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte 1 tyčinku nesoleného másla.
- Přidejte 1/2 šálku hladké mouky a za stálého šlehání vařte, dokud pasta nezačne bublat a mírně vysychat, asi 2 minuty.
- Postupně zašlehejte mléko, dokud nezůstanou žádné hrudky.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte do zhoustnutí 1 až 2 minuty.
- Přidejte 2 lžičky soli a špetku mletého muškátového oříšku a promíchejte.
- Odstavte hrnec z ohně.
- Do středně velké mísy dejte polovinu parmezánu, 1 balení sýra ricotta, zbývající 1/4 lžičky soli a zbývající 1/4 lžičky černého pepře a promíchejte.
- Lasagne nechte okapat.
- Sestavte lasagne: vložte 1/4 šálku bešamelové omáčky do zapékací misky a rozetřete ji do tenké, rovnoměrné vrstvy.
- Na omáčku rovnoměrně rozložte 5 lasagnových nudlí a podle potřeby je přerušte (nevadí, když se nudle mírně překrývají).
- Na nudle naneste 1/2 směsi ricotty a rozetřete ji.
- Na ricottu dejte lžíci 1/2 klobásy a špenátu. Posypte 1 hrnkem mozzarelly.
- Na mozzarellu rozetřete asi 1 vrchovatý hrnek bešamelu.
- Opakujte vrstvení dalších 5 lasagní, zbývající směsi ricotty, zbývající klobásy a špenátu, 1 hrnku mozzarelly a 1 hrnku bešamelu.
- Navrch položte zbývající lasagne, zbývající bešamelovou omáčku, zbývající mozzarellu a zbývající parmazán.
- Pečte odkryté, dokud se sýry nerozpustí a lehce nezhnědnou a omáčka nezačne bublat, asi 30 minut.
- Před podáváním nechte alespoň 15 minut vychladnout na mřížce.