Už jste si říkali, že tenhle týden vás nebudu otravovat se snídaní? Tak to je velký omyl. Běžte se stydět do kouta, pokud jste na to jenom pomysleli! Tenhle týden jsme ale výjimečně sváteční snídani servírovali opravdu ve svátek! Nebudu vám nic nalhávat, to, že jsem tuhle dobrotu nepřipravila už v neděli, bylo maličko zapřičiněno tím, že včera mi můj temně a výhružně kručící žaludek nedovolil žádné zdržování. Chtěl jídlo hned teď a okamžitě!

Nedal mi tedy moc na výběr. Půlku snídaně jsem tak snědla ještě u kuchyňské linky, protože jinak by ty děsivé hladové zvuky vzbudily všechny v okruhu 1 kilometru A už takhle mě sousedi zřejmě nenávidí, protože tu celý den běží střídavě robot a mixér, jejichž zvuky jsou občas přerušeny urputným mlácením paličkou na maso. Takže nemá smysl je ještě pokoušet tím, že je vzbudím v neděli už v osm, protože oddaluji krmení dravé zvěře.

K téhle snídani mě inspirovali hned dvě mé odvážné kamarádky a jejich kluci. Oni se sice vzájemně neznají, ale mají společnou jednu věc – neohroženost. Oba páry se na vlastní pěst vydali do daleké Asie, objevovat tamní krásy. Ať už Vietnam nebo Srí Lanka, obě destinace voní exotikou a dobrodružstvím, a já sama bych se tam pravděpodobně nikdy nevydala (nejsem zrovna moc pralesní typ a do dobrodruha mám fakt na míle daleko).

Pohled na jejich fotky plné čerstvých kokosových ořechů, exotického ovoce, moře a sluníčka (odmyslete si hady, pavouky a jinou tamní havěť) mě alespoň přivedl na myšlenku prosluněné exotické snídaně. Kokos byl tedy jasná volba a protože už pár let ujíždím na mangu a kaki (podzimní den bez snídaně s mangem a kaki je fakt děsně smutný a dobrá nálada je totálně v čoudu už od rána), tak jsem je logicky zapojila taky. Však to je taky divoká exotika, ne?

Čert vem fakt, že jsem je koupila v českém Albertu a ne na autentické asijské tržnici Ale pššt! A palmový/kokosový cukr je můj nejnovější objev a sypala bych si ho na všechno. Jo a je made in Indonesia, takže ideálně splňuje dnešní požadavky! Má výraznou karamelovou chuť a vůni a je prostě mňam. Jdu si hrábnou lžičkou do sáčku. Nesuďte mě. 

Exotické kokosové vafle s koko-mango-kaki omáčkou a palmovým cukrem 

Ingredience (na 10 vaflí)

  • 1 hrnek celozrnné mouky (nebo obyčejné hladké) 
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu 
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva 
  • 1/2 lžičky sody 
  • 1 špetka soli 
  • 1/4 hrnku třtinového cukru 
  • 1/3 hrnku oleje 
  • 2 velká vejce 
  • 3/4 hrnku kokosového mléka 
  • 1 lžička citronové šťávy 

Koko-mango-kaki omáčka:

  • 1 hrnek kokosového mléka (případně 1/2 hrnku kokosového mléka a 1/2 hrnku vody) 
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu 
  • 2 lžíce kokosového pudinkového prášku
  • 1 mango
  • 1 kaki 
  • třtinový cukr podle chuti 

K podávání palmový cukr

Postup

Vejce vyšlehejte s olejem, třtinovým cukrem a kokosovým mlékem. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, sodou a solí přes jemné síto a promíchejte s kokosem. Obě směsi spojte, ale nepromíchávejte úplně dohladka. Rozehřejte vaflovač a lehce ho vytřete olejem. Vafle pečte dozlatova. 

Mezitím, co se opékají vafle, oloupejte ovoce, nakrájejte ho na malé kostičky. V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko (nebo směs mléka a vody) smíchané s kokosem. Přidejte ovoce a lehce povařte. Pudinkový prášek rozmíchejte ve troše vody a za stálého míchaní nalijte do hrnce. Povařte alespoň 2 minuty a neustále míchejte. Odstavte z plotny, oslaďte podle chuti a nechte za občasného zamíchání vychladnout. 

Vafle podávejte s kokosovou omáčkou a posypané palmovým cukrem. Samozřejmě můžete přidat palmový cukr už do vaflí a omáčky, ale to pak bude maličko nákladnější snídaně… A pokud nemáte předsudky ke kokosovému oleji, samozřejmě ho můžete při přípravě vaflí použít. Mně do kuchyně nesmí, ale proti gustu… však to znáte! Vím, že v Asii by určitě nepoužili celozrnnou mouku, ale spíš rýžovou nebo tapiokovou… Volbu nechám na vás!

Dezerty může ochutit domácí kokosové máslo. Jeho příprava zabere minutku a chuťově je vynikající.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang