Některé „radosti“ jsou zkrátka větší než jiné. Aspoň se můžu těšit pohledem na tenhle úžasný estonský kringel. Nebo spíš týrat? Toť otázka. Možná už to opravdu maličko zavání sebemrskačstvím. Tak či tak, musíte si ho upéct taky. Já vím, opakuju to jako kolovrátek u každého receptu, a když to zrovna přímo nenapíšu, tak si to aspoň myslím, jenže tenhle je vážně nezapomenutelný.
Seznamte se, tohle je moje nová závislost! Jen si to představte – nebesky nadýchané a vláčné kynuté těsto, křupavá karamelová kůrčička, lehce exotická náplň vonící hřejivým kořením a jako třešinka na dortu tak akorát sladký a tak akorát kyselý ostružinový sirup. Nezní to neodolatelně?
Nemyslete si, originál plněný skořicí taky naprosto zbožňuji, ale příležitost k experimentům se přeci nikdy neodmítá, no ne? Zkrátka jsem si nemohla pomoct a rozhodla se tenhle krásný věnec ještě trochu vyšperkovat. A naplnit ho mou oblíbenou směsí chai, která zahřeje na těle i na duši, a navrch ho polít svěžím sirupem byla naprostá trefa do černého.
TIP: Pokud máte rádi klasickou českou kuchyni, i co se dezertů týká, vyzkoušejte babiččinu hrníčkovou bábovku.
Lepší moučník do sychravých mlhavých dnů si neumím představit. A až ho zkusíte, určitě budete souhlasit, fakt. Napadá mě spousta superlativ a tu chuť bych dokázala opěvovat ještě hodinu, ale nebudu vás zdržovat. Vy totiž jdete zadělat těsto a namíchat vlastní směs chai?
Ingredience na estonský kringel s chai náplní a ostružinovým sirupem
Těsto:
- 125 ml mléka
- 30 g krupicového cukr
- 10 g kvasnic
- 300 g hladké mouky
- 2 g soli
- 1 malé vejce
- 1/4 velkého nebo 1/2 malého vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 60 g másla, změklého nebo rozpuštěného a zchladlého
- rostlinný olej na vytření mísy
- hladká mouka na podsypání
Chai směs:
- 1 lžíce černého čaje rozemletého na prášek
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 8 kuliček černého pepře, rozemletých
- 10 hřebíčků, rozemletých
- 1/2 fenyklových semínek, rozemletých
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Náplň:
- 75 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 3-4 lžičky chai směsi
- 1/4 velkého nebo 1/2 malého vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
Ostružinový sirup:
- 100-125 g ostružin
- 3 lžíce cukru
- šťáva z 1/2 citronu
Postup na estonský kringel s chai náplní a ostružinovým sirupem
- V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10-15 minut.
- V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8-10 minut.
- Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále příliš lepit, přisypte ještě trochu mouky.
- Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé.
- Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, připravte chai směs smícháním všech ingrediencí. Během kynutí připravte i náplň. V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něj cukr, chai směs a semínka vanilky.
- Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál a vyválejte z něj velký obdélník. Čím tenčí a větší, tím více vrstev bude výsledný kringel mít.
- Přibližné rozměry obdélníku by měli být kolem 50×35 cm. Obdélník potřete připravenou náplní. U jednoho z delších okrajů nechte tak 2 cm silný nepotřený pruh.
- Pevně zarolujte směrem od delší potřené strany k nepotřené. Ta bude nakonec vespod. Roládu podélně rozkrojte a zaviňte řeznou stranu nahoru do copu.
- Konce spojte a cop stočte do věnce. Troubu rozehřejte na 180 °C a věnec nechte po dobu rozehřívání ještě kynout.
- Kringel pečte dozlatova zhruba 25 minut. Před podáváním ho můžete poprášit moučkovým cukrem nebo k němu připravte ostružinový sirup.
- Ostružiny nasypte do menšího rendlíku, zalijte několika lžícemi vody (aby byla na dně souvislá vrstvička) a poduste doměkka.
- Poté je rozmačkejte a propasírujte přes jemné síto do čistého rendlíku, přidejte cukr, citronovou šťávu a trochu vody.
- Svařte do konzistence sirupu a přelijte do nádoby, ze které budete sirup servírovat nebo do sterilní zavařovací sklenice, pokud ho chcete uložit do lednice a po nějakou dobu uchovat. Kdyby byl po vychladnutí sirup příliš hutný, můžete ho naředit trochou převařené vody.
Poznámka:
- Pokud toužíte po autentičtějším estonském kringelu, místo chai směsi použijte do náplně 3-4 lžičky skořice a vynechte ostružinový sirup.
- Pokud máte raději klasické české příchutě, určitě se nemusíte bát naplnit věnec makovou, tvarohovou, ořechovou, povidlovou či jablečnou náplní. Všechny je najdete v receptu na vázané svatební koláčky.