Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem či koňakem.
Porce: 1 l
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: cca 15 minut
Ingredience:
- 8 žloutků ze šťastných vajíček – z bílků si připravte kokosky
- 3 hrnky kokosového mléka – ale můžete použít i půl na půl s domácím mandlovým
- 1-2 lžíce medu – volitelně
- 1-2 lžičky vanilkového prášku, případně 2 celé naříznuté lusky
- 2 celé skořice
- 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- cca 1/2 hrnku kvalitního rumu
Postup:
Prošlehejte si v kastrolku žloutky. Přimíchejte pomalu med, kokosové mléko a muškátový oříšek a prošlehejte metličkou a nebo tyčovým mixérem.
Kastrolek přendejte na plotýnku, přidejte celé skořice, vanilkový prášek nebo naříznuté vanilkové lusky a hřebíčky a pomalu prohřívejte za stálého míchání na mírném plamenu.
Zabere to zhruba 10-12 minutek, nespěchejte. Měli byste dosáhnout maximální teploty 75-80°C (nesmí se vám z hrnce začít kouřit), aby se vám žloutky nesrazily. Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér vychladnout.
Odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Pokud jste použili celé vanilkové lusky, dejte je spolu s likérem do lahve. Servírujte vychlazené na ledu.
Tip: Pro alko verzi klidně přimíchejte váš oblíbený rum nebo koňak – až v závěru do vychladlého likéru.
Tady ještě k vyzkoušení recept na paleo kokosky.