Porce: 12 muffinů
Doba přípravy: 85 minut
Doba pečení: 25 minut
Na 12 mazancových muffinů budeme potřebovat:
- 2 1/2 hrnku špaldové mouky – nebo použijte bezlepkovou směs
- 2 žloutky
- 1 malý hrnek kokosového mléka
- 1 balení kvasnic – cca 42g
- 60g ghí – popřípadě kvalitního bio másla
- 1 lžíce medu nebo kokosového nektaru či kokosového cukru špetka soli kůra z jednoho citrónu
- 1 lžička prášku do pečiva – bez lepku a fosfátů
- 2 lžíce „karamelové směsi“ do čokoládových bonbonků (cca 8 datlí, 1 lžička kokosového oleje, vanilka a špetka soli)
- 1 celé vejce na potření mandlové lupínky na posypání
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme kokosové mléko tak, aby bylo vlažnější. Přidáme kokosový nektar, zamícháme a přidáme rozdrolené kvasnice. A dáme vzejít na teplé místo zhruba na 15 minut.
Mezitím si vyšleháme ghí a žloutky. Do této směsi přidáme „karamelovou směs“ a znovu prošleháme. Přendáme do velké mísy, přidáme citrónovou kůru, kvásek, mouku, sůl a prášek do pečiva.
Vypracujeme těsto, které bude lehce tužší a dáme vykynout na teplé místo zhruba na jednu hodinu. Pak si předehřejeme troubu na 180°. Připravíme formu na muffiny a vyložíme ji papírovými košíčky.
Těsto si rozdělíme na dvanáct dílů, vytvarujeme koule a vložíme je do forem. Z vrchu nastřihneme těsto nůžkami do kříže, pomažeme vajíčkem, zasypeme mandlovými lupínky a dáme péct na 180° deset minut. Poté teplotu snížíme na 150°a pečeme dalších 15 minut.