S podzimem nastává například také sezóna hrušek, burčáku, ořechů. A taky dýní. A to je to, co mě prostě zajímá nejvíce, neboť já prostě dýňovou polévku miluju. Nejvíc mě baví dýně Hokkaido, ta je prostě skvělá. Nejen, že z ní vytvoříte naprosto úžasnou polévku, ale můžete si ji jen tak upéct nakrájenou na proužky nebo si můžete uvařit naprosto dokonalé rizoto.

Tentokrát jsem zvolila velmi rychlou a jednoduchou dýňovou polévku, kterou jsem zjemnila kokosovým mlékem, ale pokud se nevyhýbáte živočišným produktům, můžete použít i smetanu. Já zároveň použila jednu velkou chilli papričku, což byla nakonec dost síla a já se u pojídání polévky dost zapotila. Takže pokud nejste milovníky ostrých jídel, tak buď chilli papričku úplně vynechte nebo prostě přidejte jen půlku.

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 dýni Hokkaido
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • 200 g kokosového mléka
  • sůl
  • olivový olej
  • slunečnicová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Dýni důkladně omyjte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  2. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno. To samé proveďte s chilli papričkou.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej dle chuti a přidejte nasekaný česnek s chilli a obojí orestujte, aby pustili vůni a chuť.
  4. Poté do hrnce přidejte nakrájenou dýni a zalijte vše vývarem.
  5. Osolte dle chuti a vařte pod pokličkou do změknutí (20-30 minut).
  6. Když je dýně měkká, tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujte, aby vznikla hladká polévka.
  7. Nyní přidejte kokosové mléko, přidejte sůl, polévku důkladně promíchejte a můžete podávat.
  8. Na talíři můžete ozdobit slunečnicovými semínky.

TIP: Polévku můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami jako je listová petržel či libeček.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang