S podzimem nastává například také sezóna hrušek, burčáku, ořechů. A taky dýní. A to je to, co mě prostě zajímá nejvíce, neboť já prostě dýňovou polévku miluju. Nejvíc mě baví dýně Hokkaido, ta je prostě skvělá. Nejen, že z ní vytvoříte naprosto úžasnou polévku, ale můžete si ji jen tak upéct nakrájenou na proužky nebo si můžete uvařit naprosto dokonalé rizoto.
Tentokrát jsem zvolila velmi rychlou a jednoduchou dýňovou polévku, kterou jsem zjemnila kokosovým mlékem, ale pokud se nevyhýbáte živočišným produktům, můžete použít i smetanu. Já zároveň použila jednu velkou chilli papričku, což byla nakonec dost síla a já se u pojídání polévky dost zapotila. Takže pokud nejste milovníky ostrých jídel, tak buď chilli papričku úplně vynechte nebo prostě přidejte jen půlku.
Na cca 6 porcí budete potřebovat:
- 1 dýni Hokkaido
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli papričku
- 1,3 l zeleninového vývaru
- 200 g kokosového mléka
- sůl
- olivový olej
- slunečnicová semínka na ozdobu
Postup:
- Dýni důkladně omyjte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
- Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno. To samé proveďte s chilli papričkou.
- V hrnci rozpalte olivový olej dle chuti a přidejte nasekaný česnek s chilli a obojí orestujte, aby pustili vůni a chuť.
- Poté do hrnce přidejte nakrájenou dýni a zalijte vše vývarem.
- Osolte dle chuti a vařte pod pokličkou do změknutí (20-30 minut).
- Když je dýně měkká, tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujte, aby vznikla hladká polévka.
- Nyní přidejte kokosové mléko, přidejte sůl, polévku důkladně promíchejte a můžete podávat.
- Na talíři můžete ozdobit slunečnicovými semínky.
TIP: Polévku můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami jako je listová petržel či libeček.