Na podzim jsou dýně úplně všude. Tento krásně zbarvený plod přírody si nachází stále více oblíbenců. Netradiční využití je úžasný, podzimem vonící dýňový koláč s tofu na způsob cheescake.
Ingredience
- 200 g rozdrcených sušenek
- 100 g rostlinného tuku nebo másla
- 360 g tofu natural (2 balení)
- 100 ml sójového mléka
- 500 g dýňového pyré (připravíte si ho tak, že asi 30-40 minut pečete nakrájenou máslovou dýni nebo hokkaido na 220 stupních a pak z ní vydlabede dužinu, kterou rozmačkáme, nebo rozmixujete na pyré)
- 2 PL třtinového cukru (případně zvolte alternativní sladidla)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 0.5 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mleté vanilky nebo 1 vanilkový cukr
- skořicový cukr na posypání
Postup
- Rozdrcené sušenky smícháme se změklým rostlinným tukem tak, aby nám vznikla drobenka. Pomocí lžíce ji namačkáme na dno dortové formy o průměru 23 cm.
- Ponorným mixérem smícháme tofu se sójovým mlékem do hladké hmoty. Přidáme dýňové pyré, cukr a promícháme.
- Nakonec vmícháme směs koření a vanilky a řádně promícháme, aby se celá dýňová směs rovnoměrně ochutila.
- Dýňovou směs naneseme na sušenky ve formě, uhladíme povrch a dáme péct.
- Pečeme asi 40 minut na 200 stupních (sledujeme, kdy se okraje koláče začnou oddělovat od formy a povrch koláče je na dotek pružný a nelepivý).
- Vypneme a necháme v chladnoucí troubě alespoň půl hodiny odpočívat.
- Před podáváním můžeme posypat skořicovým cukrem.