Tento výborný koláč se dá připravit i bez vajec a s menší dávkou cukru. Snadno se z něj pak stane zdravější varianta.
Suroviny:
- 160 g celozrnné polohrubé mouky (nebo půl hrubé a půl hladké)
- 1/2 prášku do pečiva
- 160 g třtinového cukru nebo medu
- 500 g najemno nastrouhané dýně
- hrst vlašských ořechů
- špetka skořice
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 100 ml oleje
Na krém: (vše dohromady ušlehat do krému)
- 100 g Lučiny
- 100 g másla
- 80 g medu nebo jemně umletého třinového cukru
Příprava:
- Prošlehejte zvlášť vejce, olej a mléko.
- Zamíchejte zbytek surovin.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.
- Po vychladnutí potřete krémem.
A co zkusit také tento recept na slaný dýňový koláč s ricottou.