Ať už hledáte tip na lehkou zdravou večeři nebo jen chcete oživit vaše svačinky, je hummus tou nejlepší volbou. Příprava je tak neuvěřitelně jednoduchá, že se až nechce věřit, že výsledkem je taková dobrota. Co mě na tomhle jídle baví asi nejvíc, je jeho pestrost a univerzálnost. Můžete ho ozvláštnit sezónní zeleninou a čerstvými bylinkami z trhu a rázem máte několik naprosto rozdílných pokrmů, kterými si získáte nejednoho náročného strávníka. Jak na to?

Moje nejoblíbenější podzimní surovina je bezesporu dýně. Nejraději připravuji dýni pečenou s bylinkami, kterou nejradši uzobávám jen tak samotnou. Pokud se ale zadaří a nesním jí všechnu na posezení, přidávám jí hrozně ráda jako základ do různých variací rissot, polévek, salátů nebo pomazánek.

Jednou z mých oblíbených je právě hummus s čerstvým tymiánem. Dýně mu dodá lehce nasládlou chuť, citrónová šťáva pak zase lehkost a svěžest. Mlsejte ho s čerstvým kváskovým chlebem nebo prostě jen tak lžičkou přímo z misky, pokaždé bude chutnat skvěle.

Ingredience

Na dýňový hummus budeme potřebovat:

  • 150 g pečené dýně
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g vařené cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • šťáva z 1 většího citronu
  • sůl, pepř

Jak na to?

Postup přípravy

Dýni nakrájíme na menší kousky, lehce ji osolíme a necháme péct přibližně 25 minut při 200 stupních přikrytou alobalem. Na posledních pět minut sejmeme alobal a necháme dopéct dokud není dýně měkká.

Do mixeru nasypeme cizrnu (uvařenou nebo propláchnutou z konzervy), přidáme pečenou dýni, česnek, olivový olej, lístky čerstvého tymiánu a citronovou šťávu. Ochutíme ještě solí a troškou čerstvě namletého pepře a vše důkladně rozmixujeme. Aby byl hummus opravdu krásně krémový, dejte mu čas a mixujte i několik minut.

Podle chuti dosolíme nebo přidáme ještě kapku citronové šťávy.

A za vyzkoušení stojí také tento recept na cizrnový hummus.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang