Dýňový dort s krémovou polevou jsou dokonalým svátečním pohoštěním pro vás i vaši rodinu. Uchovávejte je v chladu, protože nejlépe chutnají studené.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 24
Ingredience
Na dort
- 4 velká vejce
- 2 šálky bílého cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1 plechovka dýňového pyré
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ lžičky soli
Na polevu
- 1 balení změklého smetanového sýra
- 1 šálek změklého másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 šálky moučkového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice nebo podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte plech, vyložte ho pečicím papírem a papír namažte.
- Připravte koláč: vejce vyšlehejte ve velké míse elektrickým ručním mixérem do pěny.
- Přidejte cukr, rostlinný olej a dýni; šlehejte na střední rychlost, dokud se nespojí, asi 2 minuty.
- V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Moučnou směs zašlehejte do vaječné směsi při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
- Nalijte těsto do připravené formy a rozetřete okraje.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, asi 25 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Zatímco vrstva dortu chladne, připravte polevu: v míse vyšlehejte krémový sýr, máslo a vanilku elektrickým ručním mixérem do krémové konzistence.
- Postupně vmíchejte moučkový cukr, až vznikne hladká hmota.
- Vychladlou vrstvu dortu rovnoměrně potřete polevou a posypte skořicí.
- Nakrájejte na 24 tyčinek.