Dýně v kuchyni jsou nejlepší. Snažím se nakupovat na farmářských trzích a co nejvíce využívat sezónní suroviny. Nejenom, že jsou v daném období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě. Dnes tu je recept na dýňový chlebíček. Jak zní?
Využití dýně v kuchyni je pestré. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert. Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček.
Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru, jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35.
Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.
Ingredience
Připravíme si:
- 250 g dýňového pyré
- 300 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 4 vejce (nejlépe domácí)
- 50 g kokosového cukru
- 70 ml oleje (já použila kokosový)
- 100 ml mléka (já použila ovesné)
- 40 g dýňových semínek
- 40 g lískových ořechů
- 1 lžička mleté kurkumy
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 20 g prášku do pečiva bez fosfátů
A jak postupovat?
Postup přípravy
Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.
Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli.
Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.
Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.