Připravte si podzimní pokrm z dýně. Vyzkoušejte tento dýňový koláč se smetanovou náplní a polevou.
Ingredience
Korpus:
- 1 šálek grahamových sušenek
- 1 lžíce cukru
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
Náplň:
- 2 balíčky smetanového sýra (po 225 g), změklý
- 3/4 šálku cukru
- 2 velká vejce, pokojová teplota, lehce našlehaná
- 1 plechovka (425 g) dýně
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
Poleva:
- 2 šálky zakysané smetany
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 12 až 16 nasekaných půlek pekanových ořechů
Postup
- V malé misce smíchejte grahamové sušenky a cukr a vmíchejte máslo. Vtlačte na dno dortové formy a nechte vychladnout.
- Na náplň ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem dohladka. Přidejte vejce; šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Vmíchejte dýni, koření a sůl.
- Nalijte do korpusu. Formu položte na plech. Pečte 50 minut při 175 °C.
- Mezitím na polevu smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku dohladka. Rozetřete na náplň; vraťte na 5 minut do trouby.
- Poté nechte 10 minut chladnout na mřížce. Opatrně přejeďte nožem po okraji formy, aby se uvolnil; chladněte ještě 1 hodinu.
- Přes noc uložte do chladničky. Posypte nasekanými pekanovými ořechy. Zbytky uložte do chladničky.