Dýňové muffiny s javorovým sirupem – recept

DezertyDietníMoučníkyMuffinySnídaně
dynove-muffiny-s-javorovym-sirupem

Snadné, zdravější dýňové muffiny z celozrnných obilovin. A navíc přirozeně slazené. Jsou stejně lehké, nadýchané a lahodné jako z vaší oblíbené kavárny.

Tyto muffiny obsahují 100% celozrnné suroviny, a přesto zůstávají nadýchané a chutné. Používá se do nich javorový sirup, med či jiné přirozené sladidlo, které jim dodá jedinečnou chuť. Můžete vyzkoušet také zdravé jablečné muffiny.

Příprava

  • příprava: 10 minut
  • doba pečení: 23 minut
  • celková doba přípravy: 33 minut
  • počet porcí: 12 muffinů

Tyto muffiny se připravují velice snadno, a to navíc ze základních surovin. Stačí jen jedna miska!

Ingredience

  • ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku javorového sirupu nebo medu
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1 šálek dýňového pyré
  • ¼ šálku libovolného mléka (např. mandlového)
  • 2 lžičky směsi dýňového koření (nebo 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku a ¼ lžičky mletého nového koření nebo hřebíčku)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 1 ¾ šálku celozrnné mouky
  • ⅓ šálku ovesných vloček, plus další na posypání povrchu
  • 2 lžičky třtinového cukru na posypání (nepovinně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C. Všech 12 otvorů ve formě na muffiny vymažte máslem nebo postříkejte sprejem na vaření. Některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk.
  2. Ve velké míse vyšlehejte metličkou olej a javorový sirup nebo med. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte. Přidejte dýňové pyré, mléko, směs dýňového koření, jedlou sodu, vanilkový extrakt a sůl.
  3. Do mísy přidejte mouku a ovesné vločky a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí (pár hrudek nevadí). Pokud chcete přidat další přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce, vmíchejte je nyní.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny. Vršek muffinů posypte asi polévkovou lžící ovesných vloček, případně lehce posypte třtinovým cukrem a/nebo směsí dýňového koření. Pečte 22 až 25 minut. Zda jsou muffiny hotové, můžete ozkoušet zapíchnutím špejle.
  5. Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Dokud muffiny nevychladnou, jsou velmi křehké. Možná budete muset přejet příborovým kolem vnějšího okraje muffinů, aby se uvolnily z formy.
  6. Tyto muffiny chutnají ještě lépe po několika hodinách odpočinku! Vydrží při pokojové teplotě až 2 dny nebo v lednici až 4 dny. V mrazáku vydrží v sáčku až 3 měsíce (stačí jednotlivé muffiny rozmrazit podle potřeby).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang