Dýňová kaše je základní podzimní a zimní ingrediencí, která přináší okamžitou sváteční pohodu. Ať už máte chuť na slané jídlo na všední večer, nebo na čerstvě upečené pečivo, dýňová příchuť se líbí všem a tato ingredience je univerzální pro použití v několika typech receptů.
Dýňové pyré může být zaměňováno s dýňovou náplní do koláčů. Mezi dýňovou kaší (pyré) a dýňovou koláčovou náplní (nazývanou také „směs na dýňový koláč“) je velký rozdíl.
Přestože se oba výrobky dodávají v plechovkách a jejich obaly vypadají téměř stejně, nelze je používat zaměnitelně. Do dýňového pyré se nic nepřidává, ale dýňová koláčová náplň se dodává s již přimíchaným dýňovým kořením a cukrem.
Co je dýňová kaše?
Uvařená dýně, která se rozmixuje nebo rozmačká v kuchyňském robotu, aby vznikla hladká kaše. Tuto kulatou oranžovou ingredienci lze péct, smažit, dusit, vařit nebo vařit v páře. Různé způsoby přípravy změní chuť pyré.
Při domácí přípravě se uvařená a měkká dýně rozmixuje v mixéru nebo kuchyňském robotu. Celý proces je poměrně snadný a jeho příprava trvá méně než hodinu. Pokud hledáte rychlý polotovar, je snadným řešením i koupě dýňového pyré v konzervě.
Jak vybrat dýni?
V závislosti na odrůdě dýně, kterou si vyberete, se bude mírně lišit barva, chuť i struktura. V obchodě se můžete setkat s obecnými názvy jako „koláčová“ nebo „cukrová dýně“. Tyto odrůdy vypadají kulatěji, jsou menší a mají oranžovou barvu. Jsou sladší a mají krémovější struktury než velké řezbářské dýně.
Velké dýně mají obvykle více vlhkosti, méně chuti a jsou vláknité. Preferovaná velikost dýně o hmotnosti 1 až 4 kilogramů je vynikající volbou; z kilové dýně se získá přibližně 1 šálek pyré. Nerozkrojenou dýni můžete skladovat asi dva měsíce na tmavém a chladném místě.
Dýně hokaido
Pokud použijete dýni hokaido (červená dýně kuri), nemusíte ji loupat, protože slupka po uvaření změkne. Z dýně hokaido o váze 1 kg získáte 0,5 kg dýňového pyré, což jsou asi 2 šálky.
Dýně hokaido je malá, široká, kulatá dýně, která je obvykle jasně červenooranžová. Dužina této dýně je žlutooranžová a má oříškovou chuť. Slupka je stejně jako u máslové dýně jedlá.
TIP: Přečtěte si, jak zpracovat dýni hokaido nebo připravit dýňové rizoto.
Využití dýňové kaše
Dýně nejen dobře chutná, ale je také plná živin, jako je antioxidant beta-karoten, draslík, vitamin C, bílkoviny a vláknina, takže ji přidejme do svých každodenních jídel.
Recepty
Dýňová kaše je vynikající jako základ polévek, dušených pokrmů, těstovin, rýžových jídel, nádivek, ovesných kaší, receptu na muffiny, chleba, sušenek a dokonce i snídaňových smoothies.
Zmrazení
Zbytky dýňového pyré lze zmrazit ve vzduchotěsně uzavíratelném plastovém sáčku v mrazničce po dobu několika měsíců. Před použitím nechte rozmrazit.
Dýňová semínka
Dýňová semínka jsou bohatá na vitaminy a minerály, jako je mangan a vitamin K, které jsou důležité při hojení ran. Obsahují také zinek, minerál, který pomáhá imunitnímu systému v boji proti bakteriím a virům.
Jak sušit dýňová semínka?
Dýňová semínka lze sušit na slunci nebo v troubě při teplotě 50 °C po dobu 3 až 4 hodiny. Často je míchejte, aby se nespálila. Chcete-li sušená dýňová semínka upéct, vezměte je, promíchejte s olejem nebo solí a pečte v troubě předehřáté na 120 °C po dobu 10 až 15 minut.
Dýňová kaše – recept
Toto je jednoduchý způsob přípravy dýňového pyré. Dýni lze uložit do mrazáku pro pozdější použití v koláčích, muffinech apod.
Ingredience na dýňovou kaši
- 1 cukrová dýně
Postup na dýňovou kaši
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Dýni rozkrojte napůl od stonku ke dnu. Odstraňte semena a dužinu. Každou polovinu zakryjte fólií.
- Pečte v předehřáté troubě fólií nahoru 1 hodinu nebo dokud nezměkne.
- Vyškrábněte dýňovou dužinu z půlek a rozmixujte ho v mixéru. Sceďte, abyste odstranili všechny zbývající vláknité kousky.
- Uchovávejte v mrazničce v sáčcích vhodných pro mrazení.
Recept na dýňové pyré
Vyzkoušejte jednoduchý recept na dýňové pyré a pak tuto senzační sezónní surovinu proměňte v koláče, palačinky a nádherné koláče. Dýni můžete vařit v páře nebo ji uvařit v mikrovlnné troubě.
Ingredience na dýňové pyré
- 750 g dýně nebo máslové dýně
Postup na dýňové pyré
- Dýni uvařte v páře, oloupejte ji, zbavte semínek a nakrájejte na stejně velké kostky. Kostky vložte do pařáku nebo cedníku nad hrnec s vroucí vodou a vařte 10 minut.
- Vyzkoušejte špičkou nože a pokud není dýně uvařená, vařte dalších 5 minut. Poté rozmačkejte a nechte vychladnout.
- Pokud chcete dýni ohřát v mikrovlnné troubě, rozkrojte ji napůl (není třeba ji loupat ani vyřezávat semínka) a vložte ji do mikrovlnné trouby řeznou stranou nahoru.
- Vařte 20 minut a poté zkontrolujte, zda je dužina měkká, a to tak, že do ní píchnete vidličkou. Pokud chcete, aby byla měkčí, vařte dál.
- Vydlabejte dužinu do mísy, rozmačkejte ji a nechte vychladnout.
Bramborovo dýňové pyré – recept
Nevíte, co se zbytky bramborové kaše? Přidejte do ní čerstvou dýni, která jí dodá sváteční barvu.
Ingredience na bramborovo dýňové pyré
- 8 šálků oloupané koláčové dýně nakrájené na kostičky (asi 1 kg)
- 8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky (asi 1 kg)
- 1/2 až 3/4 šálku 2% mléka, rozděleno
- 8 lžic změklého másla, rozděleno
- 1 lžička soli, rozdělená
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky hrubě mletého pepře
Postup na bramborovo dýňové pyré
- Dýni vložte do velkého hrnce a přidejte vodu tak, aby byla zakrytá. Přiveďte ji k varu.
- Snižte teplotu a vařte odkryté 20-25 minut nebo do změknutí.
- Mezitím dejte brambory do jiného hrnce a přidejte vodu tak, aby byly zakryté. Přiveďte je k varu a poté snižte teplotu a vařte odkryté 10-15 minut nebo do změknutí.
- Brambory slijte a vraťte je do hrnce. Rozmačkejte je, přidejte 1/4 šálku mléka, 4 lžíce másla a 1/2 lžičky soli.
- V případě potřeby přidejte další mléko, abyste dosáhli požadované konzistence. Přendejte do misky a udržujte v teple.
- Dýni nechte okapat, poté ji vraťte do pánve. Rozmačkejte ji, postupně přidávejte zbývající máslo a sůl a tolik zbývajícího mléka, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Lžící rovnoměrně přelijte brambory. Lžící nebo nožem prokrojte zeleninovou kaši, aby se zavrtala.
- Pokapejte olivovým olejem a posypte pepřem. Ihned podávejte.
TIP: Místo brambor můžete použít zbytky bramborové kaše, kterou po ohřátí pokapejte dýňovou směsí.
Bramborovo-dýňová kaše s česnekem – recept
Pokud vám chybí inspirace, raději se pusťte do mačkání, protože tento recept je prostě úchvatný. Kaši podávejte třeba k obalované mozzarelle.
Ingredience na bramborovo-dýňovou kaši s česnekem
- 1 neoloupaná hlavička česneku s oddělenými stroužky
- olivový olej ve spreji na vaření
- 400 g oloupaných a nakrájených brambor Desiree
- 500 g máslové dýně, oloupané, nakrájené na kousky
- 2 lžíce mléka
- 40 g nasekaného másla
- 2 lžíce nasekaných listů čerstvé petrželky
Postup na bramborovo-dýňovou kaši s česnekem
- Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem.
- Plech vyložte pečicím papírem. Na připravený plech položte česnek. Postříkejte olejem.
- Pečte 12 až 15 minut nebo dokud nezměkne.
- Nechte 10 minut stát nebo dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Česnek vymačkejte ze slupek. Slupky vyhoďte.
- Mezitím vařte brambory a dýni ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou 10 minut nebo dokud nezměknou.
- Nechte okapat, poté vraťte do pánve a přidejte česnek. Rozmačkejte na téměř hladkou kaši.
- Přidejte mléko a máslo. Osolte a opepřete. Promíchejte. Podávejte posypané petrželkou.
Recepty – hokaido
Níže naleznete recepty na úpravu dýně hokaido – varianty pečené dýně hokaido a další způsoby zpracování.
Pikantní zapečená dýně hokaido – recept
Tyto pikantní pečené dýňové klínky z dýně hokaido jsou jednoduchou, zdravou a chutnou vegetariánskou přílohou. Dýně s tenkou slupkou, známá také jako červená dýně kuri, má jedlou slupku, což usnadňuje přípravu tohoto receptu z dýně hokaido.
Ingredience na pikantní zapečenou dýni hokaido
- 1 malá dýně hokaido, 1 kg
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky jemnozrnné mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce medu na pokapání
- mikrozelenina na ozdobu (volitelně)
Postup na pikantní zapečenou dýni hokaido
- Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Rozkrojte dýni napůl a lžící vydlabejte semínka. Ostrým nožem ji nakrájejte na klínky silné asi jeden palec.
- Dýňové klínky vložte do mísy a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se dobře spojily.
- Přidejte koření a promíchejte. Rukama koření zapracujte do dýňových klínků.
- Dýňové plátky naaranžujte v jedné vrstvě na připravený plech.
- Dýni pečte asi 20 minut, dokud nebude zvenku zlatavá a uvnitř měkká.
- Přendejte na servírovací talíř, pokapejte medem a případně posypte mikrozeleninou.
Rizoto z dýně hokaido
Připravte si netradiční rizoto z dýně hokaido. Recept pro dvě porce je jednoduchý a nezabere ani hodinu.
Ingredience na rizoto z dýně hokaido
- 200 g rýže na rizoto (např. rýže Arborio)
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 dýně hokaido
- 3 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 50 ml bílého vína
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- 40 g másla (nakrájené na kostičky)
- 1 lžička cukru
- rostlinný olej na smažení
- sůl a pepř
- 1 dýně hokaido k podávání
Postup na rizoto z dýně hokaido
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Dýni rozpůlte, lžící vyjměte střed a nakrájejte ji nadrobno (asi 1 cm x 1 cm).
- Cibuli a česnek osmahněte na troše rostlinného oleje, dokud nezprůsvitní. Přidejte rýži na rizoto a pokračujte v restování.
- Nyní přidejte kostky dýně a restujte, dokud mírně nezměkne.
- Podlijte bílým vínem a pokračujte ve vaření.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně 4-5krát, a pokračujte ve vaření rýže (přibližně 15 minut). Vývar přidávejte tak dlouho, dokud nebude dno pánve bez tekutiny.
- Uvařenou rýži na rizoto sundejte ze sporáku, přidejte parmezán a máslo a podle chuti dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nechte 2 minuty odstát se zavřenou pokličkou.
- Případně můžete rizoto podávat ve vydlabané dýni. Za tímto účelem vytvořte malý podstavec tak, že z nejširší strany vyříznete kousek dýně hokaido.
Dýňové rizoto – s kuřecím masem například, je skvělým způsobem, jak si vychutnat chutě této sezóny, a jak do jídla zakomponovat sladkou chuť dýně. Jedná se o pokrm, který lze podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu a který si můžete vychutnat kdykoli během roku.