Dýňová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou polevou – recept

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMagazínMoučníky

Taky milujete dýně na všechny způsoby? Jsme v tom spolu! Ráda bych řekla, že dýně jsou moje celoživotní láska, ale to bych lhala. Stejně jako s cuketami jsem se s nimi „seznámila“ až docela nedávno. Nebo tedy teprve před pár lety.

Na druhou stranu mohu s klidným srdcem tvrdit, že to byla láska na první ochutnání. Dlouho jsem sbírala odvahu, abych vyzkoušela dýňovou polévku. A pak už to se mnou, jak se říká, šlo pěkně z kopce. Nebylo cesty zpět. Zkrátka jsem téhle oranžové krásce naprosto podlehla. Učarovala mi. Od té doby vařím dýňovku (nebo ještě líp dýňo-batátovku) nebo peču dýni skoro každý druhý týden – minimálně na podzim.

TIP: Mimo klasické bábovky můžete vyzkoušet i bábovku z kyšky.

A když nemáme dýni v troubě nebo v hrnci, máme ji aspoň v lednici nebo popřípadě v mrazáku. A vím naprosto jistě, že tahle dýňománie mě jen tak nepustí. Můj muž se zatím tváří statečně a spokojeně, takže dokud mi to nezatrhne (nebo nezoranžoví), tak budu vesele pokračovat.

Tohle je moje (dosavadní) zbožňovaná dýňová rodinka:

Teď tu konečně máme i tuhle dokonale vláčnou, voňavou bábovku plnou křupavých oříšků. Tahle bábovka tu vysloveně chyběla. Patří mezi moje nejoblíbenější dýňové recepty, ale nikdy jsem jí nestihla ani vyfotit. Ostuda nad ostudy! Ale dneska je ten slavný den, kdy tuhle chybu konečně napravím! Musíte jí zkusit.

Dýňová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou polevou

Ingredience:

Dýňové pyré:

  • 1 menší máslová dýně
  • 1 lžíce krupicového nebo třtinového cukru (lze vynechat)

Bábovka:

  • máslo či olej a polohrubá nebo mouka na vymazání a vysypání formy (lze vynechat)
  • 3 vejce
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky mleté skořice 
  • 1,5 lžičky mletého zázvoru 
  • ¼ lžičky mletého kardamomu 
  • špetka strouhaného muškátového oříšku 
  • 360 g dýňového pyré 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 80 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných nebo nalámaných 

Karamelová poleva:

  • 45 ml smetany ke šlehání
  • 75 ml vody
  • 30 g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky skořice

Postup

Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením můžete (ale nemusíte) posypat krupicovým nebo třtinovým cukrem, který dodá dýni lehce karamelovou chuť. Pečte na 180 °C doměkka. Doba pečení záleží na velikosti kousků.

Měkkost ověřte vidličkou. Upečenou dýni rozmixujte na pyré. Pokud je pyré moc hutné (tedy pokud cítíte, že mixér nezvládá a mixování jde velmi ztuha), přidejte trochu vody. Nechte úplně vychladnout. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud je to potřeba, vymažte bábovkovou formu máslem či olejem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou. Pokud máte formu s kvalitním nepřilnavým povrchem, vymazávat ani vysypávat nemusíte.

Vejce vyšlehejte s olejem a cukrem do pěny. Mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, skořici, zázvor, kardamom a muškátový oříšek smíchejte a prosejte přes jemné síto do čisté mísy. Dýňové pyré smíchejte s citronovou šťávou.

Do vaječné směsi postupně zašlehejte sypkou směs a dýňové pyré smíchané s citronovou šťávou. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte ořechy. Těstem naplňte bábovkovou formu a pečte zhruba hodinu nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a špejle zapíchnutá do bábovky nebude po vytažení suchá. V případě, že povrch během pečení příliš rychle hnědne, přikryjte bábovku alobalem a dopečte ji přikrytou. Nechte 15-20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na talíř. Nechte vychladnout.

Smetanu a vodu přiveďte k varu a ihned stáhněte. Pánev s těžkým dnem postavte na plotýnku a zahřejte na střední stupeň. Dno rovnoměrně posypte cukrem a počkejte až se rozpustí a zkaramelizuje. Hlídejte pečlivě, jde to docela rychle. Přilijte horkou směs smetany a vody a přidejte skořici. Krátce svařte na konzistenci sirupu. Pokud to přeženete a sirup bude příliš hustý, přidejte ještě trochu vody. Hotovým sirupem polijte bábovku. 

Poznámka:

  • Těsto je zcela bez laktózy, takže pokud použijete na přípravu polevy smetanu ke šlehání bez laktózy a vymažete formu vhodným tukem, nemusíte se bát nabídnout ji ani návštěvě s intolerancí.
  • Polevy je jenom troška, protože myslím, že bábovka se v ní úplně koupat nemusí. Pokud máte ovšem karamel rádi, klidně udělejte polevu z dvojnásobného množství surovin.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang