Dvoupatrový dort je krásným a působivým doplňkem pro každou zvláštní příležitost, od svateb a výročí až po narozeniny a promoce. Tyto dorty nabízejí jedinečný a chutný způsob, jak udělat vaši oslavu ještě výjimečnější.

Dvoupatrový dort lze zdobit různými způsoby. Mnoho pekařů a zdobičů dortů používá k vytvoření složitých vzorů a vzorů na dortu polevu a máslový krém. Někteří mohou použít i fondán, aby vytvořili sochařský efekt. Klasický parizsky dort je perfektní volbou pro slavnostní dvoupatrový dort.

Na dort lze také přidat květiny, ovoce, stuhy a další ozdoby, které mu dodají osobnější nádech. Dvoupatrový dort je skvělý způsob, jak předvést svou kreativitu a učinit svůj výjimečný den ještě nezapomenutelnějším.

Ať už slavíte zvláštní příležitost, nebo jen chcete udělat speciální pohoštění pro svou rodinu, dvoupatrový dort je skvělou volbou. Díky své krásné prezentaci a lahodné chuti bude jistě hitem.

Dvoupatrový dort je skvělý způsob, jak předvést svou kreativitu a učinit svůj výjimečný den ještě nezapomenutelnějším.

Jak sestavit patrový dort

Zde je obecný návod, jak sestavit patrový dort (patrový dort k narozeninám, dvoupatrový dort pro děti či dvoupatrový svatební dort).

  1. Připravte si formy. Formy vymažte tukem, nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Připravte dortové těsto podle pokynů v receptu a rozdělte ho do připravených forem. Korpusy upečte podle návodu.
  3. Po vychladnutí korpusů zarovnejte jejich vrchní části pomocí zubatého nože.
  4. Na každou vrstvu dortu položte dortovou desku nebo talíř a pomocí stěrky na ni rozetřete tenkou vrstvu polevy. Na ni položte další vrstvu dortu a poté postup opakujte se zbývajícími vrstvami.
  5. Pomocí stěrky rozetřete tenkou vrstvu polevy po celém dortu. Dort dejte na 30 minut do chladničky.
  6. Na dort naneste silnější vrstvu polevy a uhlaďte ji pomocí dortové stěrky. Použijte své oblíbené ozdoby, aby dort vypadal krásně. Ozdobte ho čokoládou, ovocem či květinami.

Stojan na dort – patrový

Stojany na dorty jsou skvělým způsobem, jak vystavit dorty a zákusky na oslavu narozenin. Tyto patrové stojany na dorty umožňují snadno poskládat více dortů nebo zákusků. Dodávají se v různých tvarech a velikostech, takže si můžete najít takový, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Nejlepší na nich je, že se snadno montují a demontují, takže patrové stojany na dorty můžete snadno a rychle postavit i rozložit.

S patrovým stojanem na dorty můžete vytvořit krásnou expozici více dortů a zákusků. To se skvěle hodí na večírky, svatby a další speciální příležitosti.

Nejenže budou vaši hosté ohromeni, ale také si užijete spoustu zábavy při aranžování a přeskupování dortů a zákusků na stojanu. Stojany na dorty se skvěle hodí také k ukládání dortů a zákusků do chladničky.

S patrovým stojanem na dorty můžete vytvořit krásnou expozici více dortů a zákusků.

Krabice na patrový dort

Ať už berete dorty na narozeninovou oslavu, svatbu nebo je prostě jen rozdáváte jako dárek, dvoupatrová krabice na dorty je dokonalým způsobem, jak je během přepravy ochránit.

Krabice na patrový dort je oblíbená, protože nabízí bezpečný a kompaktní způsob přepravy dvou dortů různých velikostí. Dort se převáží odděleně po patrech a nehrozí tak jeho sesunutí a poničení.

Spodní patro je o něco větší než horní a pojme větší dort, zatímco horní patro je určeno pro malý dort nebo cupcakes. Samotná krabice je vyrobena z odolného kartonu a obvykle je vyložena ochrannou pěnou pro další zabezpečení dortů.

Jednoduchý dvoupatrový dort k narozeninám – recept

Když jde o zvláštní příležitosti, není nic lepšího než patrový dort k narozeninám, který vaši oslavu ozvláštní. Jsou krásné na pohled, chutné k jídlu a jejich příprava je překvapivě snadná. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a můžete vytvořit dort, který bude dělat parádu.

TIP: Vyzkoušejte také fantastický čokoládový dort.

Ingredience na jednoduchý dvoupatrový dort k narozeninám

  • 2 krabice bílé dortové směsi
  • 5 velkých vajec
  • 1 a 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 a 1/4 šálku vody
  • Máslová poleva
  • Zdobení (posypky)

Postup na jednoduchý dvoupatrový dort k narozeninám

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě větší a dvě menší kulaté dortové formy.
  2. Ve velké míse smíchejte dortovou směs, vejce, olej a vodu. Šlehejte elektrickým mixérem, dokud se dobře nespojí.
  3. Těsto rovnoměrně rozdělte do čtyř připravených forem.
  4. Korpusy pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  5. Před poléváním nechte korpusy zcela vychladnout.
  6. Pro sestavení dortu rozetřete vrstvu máslové polevy na vrchní část větší vrstvy dortu. Na ni položte menší vrstvu dortu.
  7. Vrchní část menší vrstvy dortu potřete vrstvou máslové polevy.
  8. Vrchní část dortu ozdobte posypem.
  9. Nakrájejte a podávejte. Dobrou chuť.
Na dorty lze přidat květiny, ovoce, stuhy a další ozdoby, které jim dodají osobnější nádech.

Svatební dort dvoupatrový – mandlový dort s Amarettem a malinovým krémem s likérem Creme de Cassis

Svatební dorty jsou nedílnou součástí každé svatby, protože jsou sladkým pohoštěním pro hosty a úžasnou ozdobou hostiny. Správným výběrem svatebního dortu můžete zaujmout jedinečnou chutí a designem. Zkusit můžete například tento svatební dort Pavlova.

Podle počtu hostů si pak svatební pár vybírá, zda chce skromný dort či svatební dorty dvoupatrové či dokonce třípatrové.

Ingredience na svatební dort dvoupatrový

Na korpusy – toto množství budete potřebovat 3x (výsledkem bude 6 korpusů – 3 velké a 3 malé): 

  • 3 vejce 
  • 200 g krupicového cukru 
  • 190 g másla 
  • 2 lžíce Amaretta 
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu 
  • 300 g hladké mouky 
  • 90 g mandlové mouky/strouhaných mandlí 
  • špetka soli 
  • 11 g jedlé sody 
  • 9 g prášku do pečiva 
  • 375 ml podmáslí 

Malinový krém

  • 300 g malin 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • 4 lžíce krupicového cukru 
  • 60 g kukuřičného škrobu 
  • 2 lžíce likéru Crème de Cassis (lze nahradit višňovým likérem nebo vynechat) 
  • 50 g změklého másla 
  • 500 g mascarpone 
  • 500 ml šlehačky 
  • 500 g krémového sýra (Philadelphia) 
  • moučkový cukr podle chuti na doslazení 

Bílý krém na potažení

  • 400 g mascarpone 
  • 250 g krémového sýra (Philadelphia) 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • moučkový cukr podle chuti 

Na dokončení a ozdobu

  • 1 sklenice malinové marmelády 
  • 2 lžíce Amaretta 
  • čerstvé maliny 

Svatební dort dvoupatrový – postup:

  1. Troubu zahřejte na 180 °C a dortové formy o průměrech 24 a 18 cm vyložte papírem na pečení. 
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté do ní zašlehejte změklé máslo, Amaretto a mandlový extrakt. Mouku, mleté mandle, sůl, sodu a prášek do pečiva prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky.
  3. Do vaječné pěny po částech zašlehejte podmáslí a mouku s mandlemi. Těsto rozdělte do obou forem tak, aby sahalo do stejné výšky, a pečte 40-45 minut dozlatova.
  4. Pokud je potřeba, v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Seřízněte do roviny. 
  5. Stejně připravte i další 4 korpusy. Výsledkem budou 3 korpusy o průměru 24 cm a 3 korpusy o průměru 18 cm. 
  6. Připravte malinový základ. Maliny rozmixujte a přepasírujte přes jemné sítko. Výsledné malinové pyré nařeďte vodou tak, aby jeho objem byl 350 ml, přidejte vanilková semínka i prázdný lusk a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte cukrem. V 50 ml vody rozmíchejte kukuřičný škrob a za stálého míchání přilijte k vroucím malinám.
  7. Povařte zhruba 2 minuty (nezapomeňte míchat) a odstavte. Vyndejte lusky, vmíchejte likér, nechte 5 minut chladnout, poté přidejte máslo a dokonale ho vešlehejte. Nechte za občasného míchaní dokonale vychladnout. Klidně je připravte den předem. 
  8. Připravte malinový krém. Mascarpone lehce prošlehejte robotem a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a vmíchejte do krému. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem a naplňte jím cukrářský sáček se špičkou s hladkým kulatým otvorem. 
  9. Připravte bílý krém na potažení dortu. Mascarpone s krémovým sýrem lehce prošlehejte a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Krém doslaďte podle chuti a použijte ho později ke zdobení dortu. 
  10. Jeden velký a jeden malý korpus zvolte jako spodní a oba 1x vodorovně prokrojte, promažte marmeládou rozmíchanou s Amarettem a znovu spojte. Takto připravený spodní korpus položte na dortovou podložku. Do středu podložky nejdříve mázněte trochu malinového krému, aby korpusy pevně držely na místě.
  11. Podložka pod spodní patro by měla být o několik centimetrů větší než průměr dortu, naopak podložka pod horní patro maličko menší než samotné patro. Na spodní díl korpusu poté pomocí cukrářského sáčku naneste malinový krém a přiklopte dalším dílem korpusu. Lehce přitlačte.
  12. Na střední díl korpusu opět naneste malinový krém a přiklopte posledním dílem korpusu. Lehce přitlačte. Horní díl korpusu radím obrátit tak, aby strana, která je díky dnu formy krásně rovná, směřovala nahoru. Hodně vám to usnadní práci. Nechte alespoň hodinu chladit v lednici. Pokud máte stahovací ráfek, můžete dort i uzavřít do ráfku, aby se „srovnal“. 
  13. Vršek a boky obou dortů potřete připraveným bílým krémem, uhlaďte a nechte opět hodinu chladit. Výztuhové bambusové tyčky zařízněte tak, aby byly stejně vysoké jako spodní patro a pak jich 5 nebo 6 do něj zapíchejte dokola tak, aby podpíraly horní patro.
  14. Sestavte patra na sebe a zahlaďte oblast spojení a případně potřete ještě další vrstvou bílého krému. Nechte chladit do druhého dne. Ráno opravte případná porušená místa. Dort ozdobte podle fantazie ovocem a květinami. 
Správným výběrem svatebního dortu můžete zaujmout jedinečnou chutí a designem.

Dvoupatrový dort pro děti – dvoupatrový dort s ovocem – recept

Pokud hledáte něco výjimečného pro zvláštní příležitost, dvoupatrový dort s ovocem je ideální volbou. Ovocné dorty jsou barevné a chutné a kombinace čerstvého ovoce a lahodného dortového těsta vytváří lahodný dezert.

Dvoupatrový dort pro děti – ingredience

Korpusy:

  • 1 šálek másla
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky různého ovoce nakrájeného na kostičky (například jahody, borůvky, maliny a broskve)

Krém:

  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku husté smetany
  • Různé posypky, cukrovinky a ovoce podle vlastního výběru

Dvoupatrový dort pro děti – postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou 2 formy na korpus.
  2. Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
  3. Smíchejte jedlou sodu a mouku a střídavě s mlékem je vmíchejte do krémové směsi.
  4. Přimíchejte na kostičky nakrájené ovoce.
  5. Těsto nalijte do připravených forem na korpusy.
  6. Pečte 45 až 50 minut v předehřáté troubě, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý. Před krájením nechte vychladnout.
  7. Vychladnuté korpusy potřete krémem a posypte zdobením a dozdobte oblíbeným ovocem dětí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang