Víkend si žádá upéct k odpolední kávě nějaký lehký dezert. Pokud máte v mrazáku ještě zbytek ovoce z léta, je nejvyšší čas ho využít právě k takové příležitosti.
Tento meruňkový koláč nevyžaduje hodně práce a složitou přípravu, stačí vám v podstatě jen jedna mísa a vařečka. Navíc ho máte za půl hodiny hotový. Nestrávíte volný víkend vařením, a přesto můžete rodinu překvapit vynikajícím moučníkem. Díky použití pohankové mouky je navíc koláč přirozeně bezlepkový, tedy vhodný i pro osoby trpící celiakií.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 450 ml acidofilního mléka
- 200 g pohankové mouky
- 2 vejce
- 20 kapek stévie
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 PL kakaa
Budeme pokračovat následovně.
Postup přípravy
Acidofilní mléko smícháme s vejci, stévií a rýžovým sirupem. Nakonec do směsi vmícháme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Důkladně rozmícháme na hladké těsto.
Polovinu těsta nalijeme do pekáčku. Do druhé poloviny vmícháme kakao a opatrně těsto nalijeme na světlou část. Je možné použít lžíci, abychom těsto dostali všude. Spodní část nemusí být zakrytá dokonale. Docílíme krásné mozaiky. Vršek koláče poklademe meruňkami a dáme péct na 180 stupňů cca na 25 minut. Meruňkový koláč je hotový.