Hledáte recept na pečeného králíka? Tento vydatný králičí guláš s houbami, sherry a bylinkami je to pravé! Kombinace králičího masa, hub, másla, vývaru a pečeného česneku je stejně úžasná jako první jarní den, kdy kvetou pampelišky, ve školách se učí a v televizi běží fotbal.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Doba vaření: 105 minut
- Celkem: 2 hodiny 30 minut
- Porce: 4
Ingredience
- 30 g sušených hříbků
- 2 hlavičky česneku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1,5 kila smíšených hub
- 4 lžíce nesoleného másla
- 1 králík
- 3 velké šalotky, nakrájené na kousky
- 1 šálek sherry nebo bílého vína
- 1 až 2 šálky vody na namáčení hub
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 velký pastinák, oloupaný a nakrájený na větší kousky
- Sůl
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Z hlaviček česneku odkrojte horní třetinu a pokapejte je olivovým olejem. Hlavičky zabalte do alobalu a pečte 45 minut až hodinu, nebo dokud stroužky nezměknou a nezhnědnou. Odložte stranou a nechte vychladnout. Mezitím namočte sušené hříbky do 2 šálků horké vody.
Králičí maso nakrájejte na porce a dobře osolte. Nechte 30 minut při pokojové teplotě, zatímco se česnek dopéká.
Odřízněte tvrdé konce stonků hub a buď je vyhoďte, nebo si je nechte na vývar. Houby nahrubo nasekejte a dejte stranou. Rehydratované hříbky nakrájejte na kostky. Vodu z namáčení hříbků přelijte přes papírovou utěrku do jiné misky. Tekutinu si uschovejte.
Nahřejte velký hrnec se silným dnem na vysokou teplotu po dobu 1 minuty. Přidejte houby a promíchejte. Za stálého míchání houby nasucho smažte, dokud nepustí vodu.
Snižte teplotu na středně vysokou. Dřevěnou lžící seškrábněte ze dna hrnce všechny kousky hub. Houby lehce osolte. Když se tekutina z hub z větší části vypaří, přesypte je do mísy.
Přidejte do hrnce máslo. Když se máslo rozpustí, snižte teplotu na střední. Osušte kousky králíka a vložte je do hrnce. Kousky dobře opečte ze všech stran. Kousky králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.
Přidejte šalotku do hrnce a zvyšte teplotu na středně vysokou. Smažte, dokud šalotka pěkně nezvadne, asi 3 minuty. Občas promíchejte. Vše posypte solí. Zatímco se šalotka vaří, vymačkejte pečený česnek do vody z namáčení hub, kterou jste scedili, a pak vše rozšlehejte.
Do hrnce s šalotkou přidejte sherry nebo bílé víno. Dřevěnou lžící seškrábněte všechny připečené kousky na dně hrnce. Nechte sherry vyvařit na polovinu. Přidejte směs hub a pečeného česneku a vývar a promíchejte. Přidejte tymián, všechny houby, králíka a pastinák a vše přiveďte k varu.
Vařte mírným varem 90 minut. Chtějte, aby maso téměř odpadávalo od kosti. Těsně před podáváním ochutnejte sůl a podle potřeby ji přidejte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s křupavým chlebem, zeleným salátem a buď vydatným bílým vínem, suchým růžovým vínem, nebo lehkým červeným vínem.
NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI
- 464 kalorií
- 22 g tuku
- 44 g sacharidů
- 25 g bílkovin