Dušený králík s houbami – recept

Hlavní jídlaHoubyLikéry a vínaMaso

Hledáte recept na pečeného králíka? Tento vydatný králičí guláš s houbami, sherry a bylinkami je to pravé! Kombinace králičího masa, hub, másla, vývaru a pečeného česneku je stejně úžasná jako první jarní den, kdy kvetou pampelišky, ve školách se učí a v televizi běží fotbal.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Doba vaření: 105 minut
  • Celkem: 2 hodiny 30 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 30 g sušených hříbků
  • 2 hlavičky česneku
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kila smíšených hub
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1 králík
  • 3 velké šalotky, nakrájené na kousky
  • 1 šálek sherry nebo bílého vína
  • 1 až 2 šálky vody na namáčení hub
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velký pastinák, oloupaný a nakrájený na větší kousky
  • Sůl
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Z hlaviček česneku odkrojte horní třetinu a pokapejte je olivovým olejem. Hlavičky zabalte do alobalu a pečte 45 minut až hodinu, nebo dokud stroužky nezměknou a nezhnědnou. Odložte stranou a nechte vychladnout. Mezitím namočte sušené hříbky do 2 šálků horké vody.

Králičí maso nakrájejte na porce a dobře osolte. Nechte 30 minut při pokojové teplotě, zatímco se česnek dopéká.

Odřízněte tvrdé konce stonků hub a buď je vyhoďte, nebo si je nechte na vývar. Houby nahrubo nasekejte a dejte stranou. Rehydratované hříbky nakrájejte na kostky. Vodu z namáčení hříbků přelijte přes papírovou utěrku do jiné misky. Tekutinu si uschovejte.

Nahřejte velký hrnec se silným dnem na vysokou teplotu po dobu 1 minuty. Přidejte houby a promíchejte. Za stálého míchání houby nasucho smažte, dokud nepustí vodu.

Snižte teplotu na středně vysokou. Dřevěnou lžící seškrábněte ze dna hrnce všechny kousky hub. Houby lehce osolte. Když se tekutina z hub z větší části vypaří, přesypte je do mísy.

Přidejte do hrnce máslo. Když se máslo rozpustí, snižte teplotu na střední. Osušte kousky králíka a vložte je do hrnce. Kousky dobře opečte ze všech stran. Kousky králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.

Přidejte šalotku do hrnce a zvyšte teplotu na středně vysokou. Smažte, dokud šalotka pěkně nezvadne, asi 3 minuty. Občas promíchejte. Vše posypte solí. Zatímco se šalotka vaří, vymačkejte pečený česnek do vody z namáčení hub, kterou jste scedili, a pak vše rozšlehejte.

Do hrnce s šalotkou přidejte sherry nebo bílé víno. Dřevěnou lžící seškrábněte všechny připečené kousky na dně hrnce. Nechte sherry vyvařit na polovinu. Přidejte směs hub a pečeného česneku a vývar a promíchejte. Přidejte tymián, všechny houby, králíka a pastinák a vše přiveďte k varu.

Vařte mírným varem 90 minut. Chtějte, aby maso téměř odpadávalo od kosti. Těsně před podáváním ochutnejte sůl a podle potřeby ji přidejte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s křupavým chlebem, zeleným salátem a buď vydatným bílým vínem, suchým růžovým vínem, nebo lehkým červeným vínem.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI

  • 464 kalorií
  • 22 g tuku
  • 44 g sacharidů
  • 25 g bílkovin
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang