Hasenpfeffer (dušený králík) – recept

Hlavní jídlaMasoOmáčky
hasenpfeffer-duseny-kralik-1591146

Dušené králičí maso ze slaniny, vína, česneku, šalotky, bylinek a koření.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 30 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 225 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 1,4 kg králičího masa, očištěného a nakrájeného na kousky
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku hladké mouky
  • ½ šálku jemně nasekané šalotky
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaného
  • 1 šálek suchého červeného vína
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce kuřecího bujónu
  • 1 lžíce rybízového želé
  • 10 zrnek černého pepře, rozdrcených
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky sušeného rozmarýnu, rozdrceného

Omáčka:

  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ⅛ lžička sušeného tymiánu, rozdrceného

Postup

  1. Slaninu vložte na velkou pánev a na středním plameni vařte a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědne, asi 10 minut.
  2. přeneste slaninu na talíř vyložený papírovou utěrkou a dejte stranou.
  3. Králíka osolte a obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte.
  4. Králíka opečte na slaninovém tuku na pánvi na středním ohni, dokud nezhnědne.
  5. Králíka přendejte na talíř a dejte stranou.
  6. Přebytečný tuk slijte a ponechte 2 lžíce tuku na pánvi.
  7. Šalotku a česnek smažte na tuku v pánvi, dokud nezměknou, asi 4 minuty.
  8. Přidejte víno, vodu a vývar.
  9. Přiveďte k varu a vmíchejte želé, zrnka pepře, bobkový list a rozmarýn.
  10. Vraťte králíka a slaninu na pánev.
  11. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  12. Přikryjte a nechte dusit, dokud králík nezměkne, přibližně 1 a půl hodiny.
  13. Vyjměte bobkový list a vyhoďte jej.
  14. Králíka položte na teplý talíř a přikryjte, aby se udržel v teple během přípravy omáčky.
  15. Připravte omáčku: Do tekutiny na pánvi vmíchejte citronovou šťávu.
  16. V malé misce smíchejte vodu a mouku.
  17. Směs vmíchejte do pánve na mírném ohni a vařte, dokud nezhoustne.
  18. Vmíchejte tymián.
  19. Králíka přelijte omáčkou nebo podávejte v omáčníku jako přílohu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang