Recept na dušené volské oháňky

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčkySlané recepty
dusene-volske-ohanky

Vyzkoušejte lahodný recept na dušené volské ocasy dušené v červeném víně a vývaru s cibulí, pastinákem a mrkví.

Ingredience

  • 1,3 kg volských ocásků s oddělenými klouby
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 celerové žebro, nakrájené
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 475 ml vývaru (kuřecího nebo hovězího)
  • 475 ml červeného vína
  • 3 celé stroužky česneku se slupkou
  • jeden bobkový list
  • špetka tymiánu
  • Petržel
  • 2 mrkve nakrájené na 2,5 cm dlouhé dílky, velké kousky také podélně rozkrojené
  • 2 pastináky nakrájené na 2,5 cm dílky, velké kusy rovněž podélně rozkrojené
  • 2 tuříny nebo brukev, nakrájené na 2,5 cm kousky
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Osušte volské oháňky papírovými utěrkami. Posypte solí a pepřem. V holandské troubě rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním až středně vysokém ohni.
  2. Na rozpálené pánvi opékejte volské ocasy ze všech stran dozlatova, a to po dávkách a bez přeplnění pánve. Pomocí kleští vyjměte volské ocásky na talíř a dejte je stranou.
  3. Přidejte na pánev nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Vařte několik minut, dokud cibule nezprůsvitní.
  4. Přidejte ocásky zpět do pánve. Přidejte celé stroužky česneku, vývar a víno. Přidejte bobkový list, tymián a půl lžičky soli. Přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu na minimum. Přikryjte a vařte 3 hodiny, dokud maso nezměkne vidličkou.
  6. Hodinu před dopečením masa rozehřejte troubu na 175 °C. Mrkev, pastinák a tuřín obalte v olivovém oleji v pekáči. Dobře je posypte solí a pepřem.
  7. Zeleninu pečte 1 hodinu, nebo dokud lehce nezhnědne a není upečená.
  8. Když je maso měkké, vyjměte oháňky z vařící tekutiny. Buď lžící odstraňte tuk z povrchu, nebo použijte odlučovač tuku, případně tekutinu na vaření na několik hodin zchlaďte, aby tuk ztuhl a dal se snáze odstranit.
  9. Pokud připravujete jídlo dopředu, můžete guláš i s volskými ocásky přes noc dát do lednice (nejprve nechat vychladnout na pokojovou teplotu) a nechat ho vychladnout.
  10. Druhý den seškrábněte tuk, znovu ohřejte a poté maso vyjměte z misky.
  11. Tekutinu z vaření přelijte přes sítko do mísy a gumovou stěrkou přitlačte na zbytky zachycené v sítku.
  12. Pevné látky vyhoďte. Vraťte tekutinu do hrnce a vařte, dokud se nesníží na polovinu.
  13. Poté přidejte zpět oháňky a přidejte do pánve opečenou zeleninu. Na mírném ohni zahřívejte půl hodiny, aby se chutě spojily.
  14. Před podáváním přidejte nasekanou petrželku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang