Jehněčí je mladé a málo tučné maso. Nemělo by chybět například při slavnostním velikonočním obědě. Dušené jehněčí kolínko s červeným vínem patří k nejlepším způsobům, jak tento kousek masa upravit.
K dušenému jehněčímu kolínku se výborně hodí červené zelí, bramborová kaše nebo polenta.
Ingredience:
- 4 jehněčí kolena
- 75 g mrkve
- 75 g celeru
- 75 g petržele
- 100 g cibule
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- větvička čerstvého tymiánu
- větvička čerstvého rozmarýnu
- 8 kuliček nového koření
- 2-4 bobkové listy
- 500 ml demi glace
Postup:
V přiměřeně velkém kastrole rozehřát olej a osolená jehněčí kolínka zprudka opéct. Poté vyndat z kastrolu a na výpeku již pozvolna orestovat kořenovou zeleninu, následně cibuli. Restovat pozvolna, ale dlouze.
Poté přidat rajčatový protlak, opětovně orestovat a zalít červeným vínem. Nechat vyvařit a přidat demi glace, bylinky a koření. Přivést k varu a opečená kolínka vložit zpět.
Přiklopit a dusit pozvolna v troubě podle potřeby 2-3 hodiny. Doba dušení záleží na kvalitě masa. Měkké kolena vyndat a omáčku propasírovat, podle potřeby svařit nebo naředit vývarem.