Jehněčí je mladé a málo tučné maso. Nemělo by chybět například při slavnostním velikonočním obědě. Dušené jehněčí kolínko s červeným vínem patří k nejlepším způsobům, jak tento kousek masa upravit.

K dušenému jehněčímu kolínku se výborně hodí červené zelí, bramborová kaše nebo polenta.

Ingredience:

  • 4 jehněčí kolena
  • 75 g mrkve
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 100 g cibule
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • větvička čerstvého tymiánu
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 8 kuliček nového koření
  • 2-4 bobkové listy
  • 500 ml demi glace

Postup:

V přiměřeně velkém kastrole rozehřát olej a osolená jehněčí kolínka zprudka opéct. Poté vyndat z kastrolu a na výpeku již pozvolna orestovat kořenovou zeleninu, následně cibuli. Restovat pozvolna, ale dlouze.

Poté přidat rajčatový protlak, opětovně orestovat a zalít červeným vínem. Nechat vyvařit a přidat demi glace, bylinky a koření. Přivést k varu a opečená kolínka vložit zpět.

Přiklopit a dusit pozvolna v troubě podle potřeby 2-3 hodiny. Doba dušení záleží na kvalitě masa. Měkké kolena vyndat a omáčku propasírovat, podle potřeby svařit nebo naředit vývarem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang