Tento recept na dušené hovězí maso od vás vyžaduje jen 15 minut pozornosti. Po zbytek času se dušené hovězí maso peče v troubě, zatímco vy se můžete věnovat čemukoli jinému, co máte pro daný den na seznamu úkolů.
Ingredience
- 2,2 kg falešné svíčkové, nakrájené na větší kousky, velké kusy tuku odříznuté
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce soli
- 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na drobné kostičky
- 2 bobkové listy
- 4 rozetřené stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 hrnky světlého červeného vína, například Rulandského modrého
- 0,5 kg žampionů na čtvrtky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Maso osušte a ze všech stran bohatě osolte a opepřete.
- Ve velkém pekáči rozehřejte olej. V malých dávkách opečte maso ze všech stran. Asi 2 minuty z každé strany a dejte stranou.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli, mrkev a bobkové listy. Duste, dokud mrkev a cibule nezměknou, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak. Směs posypte moukou a míchejte, dokud se nevstřebá. Pomalu vmíchejte víno a přidejte houby.
- Maso vraťte v jedné vrstvě zpět do pekáče. Maso by mělo sedět těsně nad hranicí tekutiny. Aby se maso dobře dusilo, nechcete ho mít zcela ponořené v tekutině. Mezi kousky masa zastrčte tymián a přiveďte pokrm k varu.
- Přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Vařte 2,5-3 hodiny. Maso by se mělo po upečení jemně rozpadat.
- Podávejte s bramborovou kaší a pečenou zeleninou.