Kdo by nemiloval kouzlo jídel z jednoho hrnce. Člověk nemusí po vaření mýt celou kuchyň a hromady nádobí, a jejich příprava je navíc hrozně jednoduchá.
Curry pasta je ingredience, která v mojí kuchyni nesmí chybět. Sahám po ní vždy, když mám chuť na něco exotického a přitom rychlého. Jídlu dodá ihned naprosto jiný rozměr a troufám si říct, že vám vždy zaručí uvaření skvělého jídla.
Navíc spojení s kokosovým mlékem je klasika, která snad nikdy neomrzí.
Ingredience
Připravíme si:
- 1/3 květáku
- 2 batáty
- 1 červená cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 mrkve
- 3 velká rajčata
- semínka koriandru 10 ks
- semínka kardamomu cca 5 ks
- 1 lžíce červené curry pasty
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 150 ml kokosového mléka
- 500 ml vody/zeleninového vývaru
- lžíce ghí/kokosového oleje
A jak dál?
Postup přípravy
Nejprve si připravíme všechnu zeleninu, to nám zabere nejvíce práce, potom už je příprava hrozně rychlá a jednoduchá. Květák si rozebereme na menší růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky, batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Rajčata stačí pokrájet na větší kusy, v jídle se stejně rozvaří. V poslední řadě je potřeba, nejlépe v hmoždíři, rozdrtit si semínka koření.
Samotná příprava už vám zabere jen několik málo minut. V hrnci necháme rozehřát námi zvolený tuk a orestujeme na něm společně mrkev, červenou cibuli, bílou část jarní cibulky a květák. Během restování přidáme rozdrcená semínka koriandru a kardamomu a curry pastu.
Podlijeme trochou vývaru a necháme pastu lehce restovat společně se zeleninou. Když se vývar vyvaří, přidáme do základu batáty a rajčata, zalijeme vývarem a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Zabere to cca 20 minut.
Když jsou batáty i zelenina měkké, zjemníme kokosovým mlékem, vypneme plotnu a už jen lehce do jídla vmícháme čerstvý špenát a zelenou nať jarní cibulky pokrájenou na tenké plátky.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
Další výborný recept ze špenátu je také špenátová polévka.