Drobenková buchta v newyorském stylu – recept

Koláče a buchtyMoučníky
drobenkovy-buchta-v-newyorskem-stylu-7649085

Jedná se máslovou vlhkou drobenkovou buchtu v newyorském stylu se skořicovou polevou z hnědého cukru. Ano, drobenka je stejně silná jako vrstva dortu.

Triky na nejlepší drobenkovou polevu

  1. Dodržujte pořadí přísad. Nejprve smíchejte hnědý cukr, krystalový cukr, skořici a sůl. Vmíchejte rozpuštěné máslo. Nakonec vidličkou lehce vmíchejte mouku. Pokud přidáte mouku před máslem, mouka ji všechnu vstřebá dříve než cukr.
  2. Nepřemíchejte ji. Chcete mít drobivou polevu, proto po přidání mouky suroviny příliš nemíchejte. Jinak vám místo velkých drobků vznikne pasta.
  3. Přitiskněte drobenku. Když přidáváte drobenku na buchtu, jemně ji zatlačte, aby se přilepila.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 50 minut
  • Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

Drobenka:

  • 200 g hnědého cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g másla, rozpuštěného
  • 313 g mouky

Buchta:

  • 313 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 240 g plnotučné zakysané smetany
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • volitelně: moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C a vymažte plech.
  2. V míse smíchejte hnědý cukr, cukr krystal, skořici a sůl.
  3. Vmíchejte rozpuštěné máslo a poté vidličkou opatrně vmíchejte mouku.
  4. Ve směsi musí zůstat velké drobky, nemíchejte ji příliš.
  5. Odstavte stranou.
  6. Mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl vyšlehejte.
  7. Odstavte.
  8. Pomocí mixéru šlehejte máslo a krystalový cukr společně při vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence, asi 2 minuty.
  9. Přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku.
  10. Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
  11. Směs může vypadat sraženě, to nevadí.
  12. Při nízkých otáčkách mixéru vmíchejte suché přísady do hladké směsi.
  13. Nepřehánějte to s mícháním.
  14. Těsto bude husté, krémové a lepivé.
  15. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
  16. Navrch dejte drobenku.
  17. Pomocí gumové stěrky nebo hřbetu velké lžíce přitlačte drobenku.
  18. Pečte 45-55 minut.
  19. Doby pečení se liší, proto si hlídejte tu svou a začněte ji kontrolovat po 45 minutách.
  20. Pokud se vám zdá, že vrchní část nebo okraje koláče v troubě příliš rychle hnědnou, přikryjte ji alobalem.
  21. Vyndejte koláč z trouby.
  22. Před krájením nechte koláč alespoň 30-45 minut vychladnout.
  23. Před krájením a podáváním posypte moučkovým cukrem.

Buchta ze zakysané smetany ozdobí každý nedělní stůl.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang