Jedná se máslovou vlhkou drobenkovou buchtu v newyorském stylu se skořicovou polevou z hnědého cukru. Ano, drobenka je stejně silná jako vrstva dortu.
Triky na nejlepší drobenkovou polevu
- Dodržujte pořadí přísad. Nejprve smíchejte hnědý cukr, krystalový cukr, skořici a sůl. Vmíchejte rozpuštěné máslo. Nakonec vidličkou lehce vmíchejte mouku. Pokud přidáte mouku před máslem, mouka ji všechnu vstřebá dříve než cukr.
- Nepřemíchejte ji. Chcete mít drobivou polevu, proto po přidání mouky suroviny příliš nemíchejte. Jinak vám místo velkých drobků vznikne pasta.
- Přitiskněte drobenku. Když přidáváte drobenku na buchtu, jemně ji zatlačte, aby se přilepila.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 50 minut
- Počet porcí: 12 porcí
Ingredience
Drobenka:
- 200 g hnědého cukru
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 230 g másla, rozpuštěného
- 313 g mouky
Buchta:
- 313 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g krystalového cukru
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 240 g plnotučné zakysané smetany
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- volitelně: moučkový cukr na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C a vymažte plech.
- V míse smíchejte hnědý cukr, cukr krystal, skořici a sůl.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo a poté vidličkou opatrně vmíchejte mouku.
- Ve směsi musí zůstat velké drobky, nemíchejte ji příliš.
- Odstavte stranou.
- Mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl vyšlehejte.
- Odstavte.
- Pomocí mixéru šlehejte máslo a krystalový cukr společně při vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence, asi 2 minuty.
- Přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku.
- Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
- Směs může vypadat sraženě, to nevadí.
- Při nízkých otáčkách mixéru vmíchejte suché přísady do hladké směsi.
- Nepřehánějte to s mícháním.
- Těsto bude husté, krémové a lepivé.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
- Navrch dejte drobenku.
- Pomocí gumové stěrky nebo hřbetu velké lžíce přitlačte drobenku.
- Pečte 45-55 minut.
- Doby pečení se liší, proto si hlídejte tu svou a začněte ji kontrolovat po 45 minutách.
- Pokud se vám zdá, že vrchní část nebo okraje koláče v troubě příliš rychle hnědnou, přikryjte ji alobalem.
- Vyndejte koláč z trouby.
- Před krájením nechte koláč alespoň 30-45 minut vychladnout.
- Před krájením a podáváním posypte moučkovým cukrem.
Buchta ze zakysané smetany ozdobí každý nedělní stůl.