dort-se-zakysanou-smetanou

Vyzkoušejte recept na dezert s kávovou příchutí.

Ingredience

  • 110 g másla při pokojové teplotě
  • 300 g krystalového cukru
  • 3 extra velká vejce při pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 300 g zakysané smetany
  • 310 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

Na drobenku:

  • 55 g světle hnědého cukru, baleného
  • 60 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce studeného másla nakrájeného na kousky
  • 110 g nasekaných vlašských ořechů, volitelně

Na polevu:

  • 100 g šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce pravého javorového sirupu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou 25cm kruhovou formu.
  2. Máslo a cukr šlehejte v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem 4 až 5 minut, dokud nezesvětlá. Po jednom přidejte vejce, poté přidejte vanilku a zakysanou smetanu.
  3. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Při nízkém stupni mixéru přidávejte moučnou směs do těsta, dokud se nespojí. Dokončete míchání stěrkou, abyste se ujistili, že je těsto zcela promíchané.
  4. Pro přípravu drobenky dejte hnědý cukr, mouku, skořici, sůl a máslo do mísy a prsty je stlačujte dohromady, dokud se nevytvoří drobenka. V případě potřeby vmíchejte vlašské ořechy.
  5. Polovinu těsta dejte lžící do formy a rozetřete ho nožem. Posypte 1/2 strouhanky. Lžící dejte do formy zbytek těsta, rozetřete ho a navrch rozprostřete zbylou strouhanku. Pečte 50 až 60 minut, dokud se dortová zkoušečka nevytáhne čistá.
  6. Nechte vychladnout na mřížce alespoň 30 minut. Opatrně přeneste koláč na servírovací talíř.
  7. Vyšlehejte moučkový cukr a javorový sirup a v případě potřeby přidejte několik kapek vody, aby byla poleva tekutá. Dort pokapejte vidličkou nebo lžící podle chuti.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang