tresnovy-dort-s-cokoladovou-polevou

Tento lahodný a vláčný dort představuje dokonalou kombinaci tmavých třešní, báječné smetany a bohaté čokoládové polevy.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 3 hodiny 45 minut

Ingredience na dort

  • 220 g hladké mouky
  • 65 g neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 350 g krystalového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky espressa v prášku
  • 120 ml řepkového nebo rostlinného oleje
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 180 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
  • 120 ml podmáslí při pokojové teplotě
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 120 ml horké vody nebo kávy
  • 2 plechovky tmavých sladkých třešní v hustém sirupu
  • 2 polévkové lžíce třešňového likéru

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 1 šálek (240 ml) husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
  • 226 g polosladké čokolády, jemně nasekané
  • volitelně: 1 lžíce lehkého kukuřičného sirupu

Ingredience na smetanovou náplň

  • 2 šálky smetany
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a vysypte ho tukem. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek (pokud používáte). Odstavte.
  3. Stojanovým mixérem vybaveným plochým šlehačem vyšlehejte olej, vejce, zakysanou smetanu, podmáslí a vanilku dohromady. Suché přísady vlijte do mokrých, přidejte horkou vodu nebo kávu a vše šlehejte, dokud se těsto zcela nespojí.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem. Pečte 21-25 minut. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Koláče jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte koláče z trouby a položte je na drátěnou mřížku. Nechte koláče 30 minut chladnout ve formě, poté je vyjměte z formy a položte na chladicí mřížku.
  5. Po vychladnutí koláčů odřízněte velkým vroubkovaným nožem nebo zarovnávačkou tenkou vrstvu z vrchní části koláčů, aby vznikl rovný povrch. Vyhoďte (nebo rozdrobte na zmrzlinu!).
  6. Třešně sceďte a ponechte si 3/4 šálku (180 ml) hustého sirupu. Třešně dejte stranou. Sirup a třešňový likér vařte v malém hrnci na mírném ohni, dokud se nesníží na 1/4 šálku (60 ml). Zredukovaným sirupem potřete koláče a ponechte si zbytek sirupu. Třešně rozkrojte na poloviny a několik celých třešní ponechte na ozdobu. Odložte stranou.
  7. Vložte nasekanou čokoládu a kukuřičný sirup, pokud jej používáte, do středně velké mísy. Smetanu zahřejte v malém hrnci, dokud nezačne mírně vřít.
  8. Nalijte ji na čokoládu a nechte 2-3 minuty odstát, aby čokoláda jemně změkla. Pomalu míchejte, dokud se čokoláda zcela nespojí a nerozpustí. Dejte na 10 minut vychladit.
  9. Smetanu, cukr a vanilkový extrakt šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi 3 minuty.
  10. Vložte 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortový otočný stůl nebo servírovací talíř. Rovnoměrně na ni rozetřete 1 vrchovatý hrnek šlehačky. Posypte polovinou rozpůlených třešní a pokapejte lžící redukovaného sirupu.
  11. Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte 1 vrchovatým hrnkem šlehačky, zbývajícími rozpůlenými třešněmi a další kapkou redukovaného sirupu. Navrch položte třetí vrstvu dortu. Zbylou šlehačku rozetřete v tenké vrstvě nahoru a po stranách pomocí stěrky na polevu.
  12. Šlehačku po stranách dortu uhlaďte pomocí škrabky.
  13. Na vrch dortu nalijte čokoládovou polevu. Rozetřete ji až k okrajům dortu a nechte ji jemně stékat po stranách. Navrch položte celé třešně. Před krájením a podáváním nechte alespoň 30 minut v chladničce.
  14. Zbytky dortu přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 1-2 dny nebo v chladničce až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang