Tento lahodný a vláčný dort představuje dokonalou kombinaci tmavých třešní, báječné smetany a bohaté čokoládové polevy.
Příprava
- Příprava: 1 hodina 20 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 3 hodiny 45 minut
Ingredience na dort
- 220 g hladké mouky
- 65 g neslazeného přírodního kakaového prášku
- 350 g krystalového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky espressa v prášku
- 120 ml řepkového nebo rostlinného oleje
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 180 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
- 120 ml podmáslí při pokojové teplotě
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 120 ml horké vody nebo kávy
- 2 plechovky tmavých sladkých třešní v hustém sirupu
- 2 polévkové lžíce třešňového likéru
Ingredience na čokoládovou polevu
- 1 šálek (240 ml) husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
- 226 g polosladké čokolády, jemně nasekané
- volitelně: 1 lžíce lehkého kukuřičného sirupu
Ingredience na smetanovou náplň
- 2 šálky smetany
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a vysypte ho tukem. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek (pokud používáte). Odstavte.
- Stojanovým mixérem vybaveným plochým šlehačem vyšlehejte olej, vejce, zakysanou smetanu, podmáslí a vanilku dohromady. Suché přísady vlijte do mokrých, přidejte horkou vodu nebo kávu a vše šlehejte, dokud se těsto zcela nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem. Pečte 21-25 minut. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Koláče jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte koláče z trouby a položte je na drátěnou mřížku. Nechte koláče 30 minut chladnout ve formě, poté je vyjměte z formy a položte na chladicí mřížku.
- Po vychladnutí koláčů odřízněte velkým vroubkovaným nožem nebo zarovnávačkou tenkou vrstvu z vrchní části koláčů, aby vznikl rovný povrch. Vyhoďte (nebo rozdrobte na zmrzlinu!).
- Třešně sceďte a ponechte si 3/4 šálku (180 ml) hustého sirupu. Třešně dejte stranou. Sirup a třešňový likér vařte v malém hrnci na mírném ohni, dokud se nesníží na 1/4 šálku (60 ml). Zredukovaným sirupem potřete koláče a ponechte si zbytek sirupu. Třešně rozkrojte na poloviny a několik celých třešní ponechte na ozdobu. Odložte stranou.
- Vložte nasekanou čokoládu a kukuřičný sirup, pokud jej používáte, do středně velké mísy. Smetanu zahřejte v malém hrnci, dokud nezačne mírně vřít.
- Nalijte ji na čokoládu a nechte 2-3 minuty odstát, aby čokoláda jemně změkla. Pomalu míchejte, dokud se čokoláda zcela nespojí a nerozpustí. Dejte na 10 minut vychladit.
- Smetanu, cukr a vanilkový extrakt šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi 3 minuty.
- Vložte 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortový otočný stůl nebo servírovací talíř. Rovnoměrně na ni rozetřete 1 vrchovatý hrnek šlehačky. Posypte polovinou rozpůlených třešní a pokapejte lžící redukovaného sirupu.
- Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte 1 vrchovatým hrnkem šlehačky, zbývajícími rozpůlenými třešněmi a další kapkou redukovaného sirupu. Navrch položte třetí vrstvu dortu. Zbylou šlehačku rozetřete v tenké vrstvě nahoru a po stranách pomocí stěrky na polevu.
- Šlehačku po stranách dortu uhlaďte pomocí škrabky.
- Na vrch dortu nalijte čokoládovou polevu. Rozetřete ji až k okrajům dortu a nechte ji jemně stékat po stranách. Navrch položte celé třešně. Před krájením a podáváním nechte alespoň 30 minut v chladničce.
- Zbytky dortu přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 1-2 dny nebo v chladničce až 1 týden.