Lahodných sladkých dezertů není nikdy dost. Připravte si díky našemu receptu vláčný a lahodný nadýchaný dort s čokoládovými kousky – během chvilky a snadno.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 25 minut
Ingredience
- Máslo (170 g)
- Hnědý cukr (200 g)
- Vejce (1 ks)
- Vaječný žloutek (1 ks)
- Hladká mouka (250 g)
- Kukuřičný škrob (2 lžičky)
- Sůl (1/2 lžičky)
- Čokoládové kousky (225 g)
- Vanilkový extrakt (2 lžičky)
- Jedlá soda (1 lžička)
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Postříkejte koláčovou nebo dortovou formu nepřilnavým sprejem. Odstavte.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo 1 minutu při střední rychlosti, dokud nebude zcela hladké a krémové. Přidejte hnědý cukr a šlehejte při střední rychlosti do krémové konzistence asi 1 minutu. Při středně vysoké rychlosti vmíchejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt, dokud se nespojí. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
- V samostatné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Při nízkých otáčkách pomalu vmíchejte do tekutých přísad, dokud se nespojí. Těsto na sušenky bude poměrně husté. Přidejte 1 a 1/4 hrnku čokoládových kousků a míchejte asi 5 sekund, dokud se rovnoměrně nerozptýlí.
- Těsto na sušenky rovnoměrně vtlačte do připravené formy. Pečte 20-25 minut nebo dokud není koláč lehce zlatohnědý (může to být až 30 minut, záleží na vaší troubě). Pro kontrolu propečení použijte párátko. Po 15 minutách můžete koláč volně přikrýt alobalem, abyste zabránili silnému zhnědnutí na okrajích.
- Vyjměte koláč z trouby a postavte jej na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl. Po vychladnutí uvolněte ostrým nožem nebo kovovou stěrkou boky koláče z pánve a přeneste jej na servírovací mísu.