Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 45 minut
  • Obtížnost: Snadné
  • Počet porcí: 10 plátků

Ingredience

  • 225 g nesoleného změklého másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 citrón s oloupanou kůrou

Na polevu

  • 1,5 odšťavněného citrónu
  • 85 g moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (plynovou).
  2. Vyšleháme máslo a moučkový cukr do světlé a krémové konzistence, poté přidáme vejce jedno po druhé, a pomalu promícháváme.
  3. Prosejem hladkou mouku, přidáme citrónovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí.
  4. Formu na bochník vyložíme mastným papírem, poté do ní nalijeme směs a lžící zarovnáme povrch.
  5. Pečeme 45-50 minut dokud tenká špejle zapíchnutá do středu koláče není čistá.
  6. Zatímco koláč chladne ve formě, smícháme citrónovou šťávu a moučkový cukr na polevu.
  7. Ještě teplý koláč propícháme po celém povrchu špejlí nebo vidličkou a pak jej přelijeme polevou – šťáva se vsákne a cukr vytvoří krásnou křupavou polevu.
  8. Necháme koláč ve formě úplně vychladnout, pak jej vyjmeme a podáváme. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3-4 dny nebo se dá zamrazit až na 1 měsíc.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang