dort-chantilly

Tento dort Chantilly je vyroben z nadýchaných a vlhkých vanilkových dortových vrstev a náplně z lesních plodů spojených se šťavnatým krémem Chantilly. Tento svěží a lehký dort se hodí pro všechny příležitosti a rozplyne se vám v ústech.

Ingredience

Vanilkový dort:

  • 415 g dortové mouky
  • 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek másla pokojové teploty (227 g)
  • 2 šálky bílého cukru (400 g)
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rostlinného oleje (45 ml)
  • 1 šálek plnotučného mléka pokojové teploty (240 ml)

Náplň:

  • ½ šálku džemu z lesních plodů bez semínek
  • 2 lžíce vody
  • 225 g čerstvých jahod
  • 110 g čerstvých malin
  • 110 g čerstvých borůvek
  • Šťáva a kůra z 1 citronu

Krém Chantilly:

  • 2 balení (220 g) sýru mascarpone pokojové teploty
  • 1 balení (220 g) smetanového sýra pokojové teploty
  • 3 šálky prosátého moučkového cukru (360 g)
  • 2 šálky husté smetany ke šlehání (480 ml)
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

Dort:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou. Dno vyložte pečícím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte dortovou mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte sůl.
  3. Ve velké míse vyšlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence, asi 1 minutu. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude světlý a nadýchaný, asi 4 minuty.
  4. Přidejte vejce a před přidáním dalšího vejce je dobře rozšlehejte. Oškrábejte stěny, dno mísy a zašlehejte vanilku.
  5. Za stálého míchání na nízkých otáčkách přidejte třetinu moučné směsi a míchejte. Přidejte olej a polovinu mléka. Míchejte, dokud se nespojí. Postup opakujte se zbývající moukou a mlékem, přičemž mezi jednotlivými přídavky nebo podle potřeby seškrábejte mísu.
  6. Těsto rozdělte do dortových forem a uhlaďte vrchní část pomocí stěrky.
  7. Pečte 40 až 45 minut nebo dokud vrchní část není zlatohnědá a boky se nezačnou odlepovat od formy. Nechte 20 minut vychladnout ve formě. Vyjměte je a nechte zcela vychladnout.

Náplň:

  1. Vložte džem a vodu do skleněné odměrky a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 15 až 30 sekund nebo dokud se nezahřeje. Míchejte, dokud se nespojí.
  2. Jahody oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do mísy spolu s malinami a borůvkami.
  3. Promíchejte s citronovou kůrou a šťávou.

Krém:

  1. V míse smíchejte mascarpone a smetanový sýr. Šlehejte na střední rychlost, dokud nevznikne hladký krém, asi 30 sekund. Po lžících přidávejte moučkový cukr a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
  2. Po úplném zapracování seškrábněte mísu, zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude hmota nadýchaná, asi 30 sekund.
  3. V jiné velké míse vyšlehejte smetanu a vanilku při střední rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačku vmíchejte do směsi mascarpone.

Sestavení:

  1. Dort je třeba opatrně rozříznout na polovinu ve vodorovném směru, čímž vzniknou 4 tenké kulaté vrstvy.
  2. Jednu vrstvu položte řeznou stranou nahoru na dortový talíř. Na dort rozetřete ve velmi tenké vrstvě jednu třetinu směsi s marmeládou z lesních plodů. Navrch dejte asi 3/4 šálku krému Chantilly.
  3. Krém posypte třetinou čerstvých bobulí. Navrch položte další vrstvu dortu a jemně ji přitlačte. Vrstvy zopakujte.
  4. Vrchní část dortu a jeho boky tence potřete asi 1 šálkem Chantilly krému. Zbylý krém dejte do zdobicího sáčku a ozdobte podle potřeby.
  5. Ozdobte dalšími čerstvými bobulemi. Před podáváním nechte dort alespoň 2 hodiny v chladničce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang