Dopřejte si medvědí česnek po celý rok

Zdraví

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se tato zdravá bylinka jmenuje medvědí česnek? Podle legendy je totiž první jarní potravou pro zesláblé medvědy, kteří po zimním spánku potřebují nabrat nové síly.

I když sezóna medvědího česneku nedávno skončila, jeho sílu a chuť lze díky tofu s medvědím česnekem užívat po celý rok.

Malá bylinka, která ukrývá množství živin

Léčivé účinky medvědího česneku využívali naši předkové už od nepaměti. Rostlina příznivě působí například při nespavosti, vysokém krevním tlaku nebo při dýchacích potížích. Mimo jiné také podporuje paměť, pročišťuje ledviny a plíce a pomůže i při trávicích potížích či infekci.

Bylinka v zásadě obsahuje stejné zdravé látky jako kuchyňský česnek. Lísty medvědího česneku však navíc disponují fotosyntetických pigmentem a chlorofylem. Mezi nejzdravější látky patří vitamin B (zejména pyridoxin B6) a C, a také vláknina, draslík a bílkoviny.

Medvěd v kuchyni

Medvědí česnek chutná dobře za tepla i za studena. Při vaření se skvěle hodí do různých druhů polévek, ke grilované zelenině i do nádivek, slaných koláčů nebo palačinek.

Tato metoda úpravy ovšem neplatí pouze pro bylinku medvědího česneku. Stejným způsobem můžete připravit tofu medvědí česnek. Nejépe si na něm pochutnáte, když ho jemně osmahnete na troše olivového oleje se sojovou omáčkou a oblíbeným kořením. Z příloh je pro něj ideální rýže nebo těstoviny.

Tofu s medvědím česnekem chutná výborně i za studena. Příjemným zpestřením je například ve zdravých wrapech, neztratí se však ani jako alternativa sýru v řeckém nebo šopském salátu.

V horkých letních dnech si můžete z tofu připravit lehké jednohubky k pivu. Stačí když tofu rozkrájíte na malé kostičky, které spolu s černými olivami napíchněte na párátka.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang